Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit worden de 8 grote datingtrends van 2023!

Dit worden de 8 grote datingtrends van 2023!

Bereid je voor op open-casting, wanderlove en guardrailing.

Mocht je aan het daten zijn, dan was dit het jaar van zoals hardballing (voor je met iemand uitgaat ál je verwachtingen al op tafel leggen om geen tijd te verspillen), de opkomst van alcoholvrij 'dry-dating', en een obsessie om hobby's onderdeel te maken van dates. 

Hoe zien de datingtrends voor 2023 eruit? Bumble, de women-first dating app, gooide er een onderzoek tegenaan en analyseerde what women want. Het dating platform komt tot de conclusie dat volgend jaar meer gericht zal zijn op het uitdagen van de status quo en het vinden van meer balans in de manier waarop we daten. Dit zijn de trends die zich aftekenen:

1 Open Casting

Het is tijd om de lange, donkere en knappe eisen af te schaffen, want de nauwe zoektocht naar ons fysieke 'type' dient ons niet.

Het tegenovergestelde van type-casting, open casting, verwijst naar hoe 1 op de 3 (38%) mensen nu meer openstaan voor wie ze overwegen te daten buiten hun 'type' en 1 op de 4 (28%) van ons legt minder nadruk op het daten met mensen die anderen 'verwachten'. Waar zijn we naar op zoek? De overgrote meerderheid van de mensen (63%) richt zich nu meer op emotionele volwassenheid dan op fysieke vereisten.

2 Waakzaamheid

Met de terugkeer van de kantoorcultuur en drukke sociale agenda's voelt de meerderheid van de mensen zich momenteel overweldigd. Dit heeft ons allemaal gedwongen onze grenzen aan te geven en meer dan de helft (52%) heeft het afgelopen jaar meer grenzen gesteld: in dating lingo heet dit guardrailing.

Dit houdt in dat we duidelijker zijn over onze emotionele behoeften en grenzen (63%), dat we beter nadenken over hoe we onszelf naar buiten toe presenteren (59%) en dat we ons sociaal niet te veel engageren (53%).

3 Evenwicht tussen liefde en leven

Er heeft een verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop we denken over en waarde hechten aan ons werk en het werk van onze partner. Voorbij zijn de dagen dat onze functietitels en veeleisende werkdagen worden gezien als een statussymbool: de helft van de mensen geeft prioriteit aan het evenwicht tussen werk en privéleven (49%).

Als het om hun partner gaat, geeft meer dan de helft van de mensen meer om de balans tussen werk en privéleven dan om hun carrièrestatus (54%), maar in Nederland is dat meer dan twee derde (68%). Meer dan de helft van de mensen (52%) creëert het afgelopen jaar actief meer ruimte voor pauzes en rust en meer dan 1 op de 10 (13%) gaat niet meer uit met iemand die een zeer veeleisende baan heeft. 

4 Wanderlove

Lijkt op een eat, date, love moment met 1 op de 3 (33%) mensen op Bumble die zegt nu meer open te staan voor reizen en relaties met mensen die niet in hun huidige stad wonen.

In Nederland is dit nog hoger: bijna de helft (45%) overweegt relaties met mensen buiten hun stad. Post-pandemische WFH-flexibiliteit betekent dat 1 op de 8 (14%) van ons het idee heeft onderzocht om een 'digitale nomade' te zijn, waardoor we meer gaan nadenken over wie en waar we daten. 

5 Nieuw jaar, nieuwe ik

Gesprekken over gendernormen en -verwachtingen stonden dit jaar centraal. In het afgelopen jaar zegt 3 op de 4 (74%) mannen hun gedrag meer dan ooit onder de loep te hebben genomen en een duidelijker begrip te hebben van 'giftige mannelijkheid' en wat niet acceptabel is.

Meer dan de helft van de mannen op Bumble (52%) vecht actief tegen stereotypen die suggereren dat mannen geen emoties mogen tonen, uit angst om zwak over te komen. 1 op de 3 (38%) spreekt nu openlijker over zijn emoties met zijn mannelijke vrienden, en de helft (49%) van de mannen is het ermee eens dat het doorbreken van genderrollen in daten en relaties ook voor hen gunstig is.

6 Dating Renaissance

Net als Queen B hebben velen van ons een renaissance met 1 op de 3 (39%) mensen op Bumble die in de afgelopen twee jaar een huwelijk of serieuze relatie hebben beëindigd.

Deze mensen springen nu in hun tweede hoofdstuk waarbij 1 op de 3 (36%) voor de eerste keer dating apps gebruikt en leert navigeren door de nieuwe datingtaal en -codes.

7 Ethische sex-ploration

De manier waarop we praten, denken en seks hebben verandert. Meer mensen benaderen seks, intimiteit en dating op een open en verkennende manier (42%) en seks is niet langer het taboe, waarbij meer dan de helft van ons het ermee eens is dat het belangrijk is om seksuele wensen en behoeften vroegtijdig te bespreken (53%).

In het afgelopen jaar heeft 1 op de 5 (20%) zijn seksualiteit meer verkend en 1 op de 8 (14%) van ons overweegt een niet-monogame relatie. Dit betekent echter niet dat we allemaal meer seks hebben. 1 op de 3 (34%)  heeft momenteel geen seks en vindt dat prima, vooral onder Gen-Z (39%). 

8 Cash-candid dating

De stijgende kosten van levensonderhoud hebben geleid tot meer eerlijke en open gesprekken over geld en dating met 1 op de 4 (28%) van ons die financiële grenzen stellen voor hun datingleven.

Dit betekent niet dat we minder daten, maar eerder dat we veranderen hoe we daten: meer dan de helft van ons (57%) is meer geïnteresseerd in casual dates dan in iets chics. In feite is 1 op de 3 (32%) minder onder de indruk van chique eerste afspraakjes. In Nederland is dit nog meer: bijna de helft (45%) is niet onder de indruk van 'over the top' dates. 

'We zien mensen nu prioriteit geven aan het vaststellen en duidelijk verwoorden van hun grenzen' 

Alles bij elkaar opgeteld ziet het er dus best romantisch uit, maar wel met meer duidelijkheid dan eerst. "We zien mensen nu prioriteit geven aan het vaststellen en duidelijk verwoorden van hun grenzen," zegt Naomi Walkland, Bumble's Vice-President voor Europa. "Deze grenzen kunnen emotioneel zijn, zoals openhartig zijn over wat ze willen of het herkennen van red en green flags; fysiek, zoals ervoor zorgen dat ze zich niet te veel vastleggen; of financieel, het aanmoedigen van openhartige gesprekken over onderwerpen die voorheen taboe waren." 

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in