'Hittegolven zullen alleen maar extremer worden.'
Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh is ervan overtuigd: Nederland stevent af op de warmste week ooit. Dát het zo heet is, daar kijkt hij niet van op, want elk jaar kent wel een paar tropische dagen.
Dat het zo lang duurt, is volgens hem wel opmerkelijk: "Acht dagen zulke extreme warmte, dat is uitzonderlijk, zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Het is twee keer eerder voorgekomen, in 1976 en in 2006."
Extreem hete periodes volgen elkaar steeds sneller op in Nederland. Waar tussen 1948 en 1975 niet één hittegolf voorkwam, had Nederland er vorig jaar twee. Van de 29 hittegolven die in 120 jaar zijn gemeten, deden dertien zich voor na 2000. Volgens Van Oldenborgh, werkzaam voor het KNMI en professor aan Oxford University, zullen de hittegolven alleen maar extremer worden tenzij de CO₂-uitstoot teruggebracht kan worden.
Dat gaat nog wel even duren (als het al lukt…) dus tot die tijd is het zaak zelf een hitteplan te bedenken, om volgend jaar minder overgeleverd te zijn aan ongetwijfeld weer zinderende temperaturen.
- Heb je wat spaargeld, investeer dat dan in je huis. Qua rente brengt het niets op, maar je woning wordt wel meer waard van goede isolatie, rolluiken, zonneschermen, zonnepanelen, een plafondventilator en airconditioning.
- Voor een airco geldt: ga niet improviseren met een mobiele, maar spaar even door voor een cassette aan de muur met een kastje buiten. Minder bewerkelijk (geen condensbak), efficiënter (geen slang naar buiten waardoor je koele lucht verliest), zuiniger in het verbruik, minder lawaaierig en je hebt er veel meer plezier van (gemiddeld 12-15 jaar). Een wat duurder exemplaar hoeft bovendien niet de hele dag aan te staan: met 15-20 minuten is een vertrek al heerlijk koel, als je alles goed dicht houdt.
- Is je verwarmingsketel aan vervanging toe, overweeg dan een warmtepomp te installeren. Die hebben inmiddels het formaat van een airco. Je bent daarmee 'van het gas af' en een warmtepomp kan verwarmen in de zomer en koelen in de winter.
- Afkoelen is vooruitzien: hoe meer groen in je tuin, hoe koeler die zal zijn. Kies bij een make-over voor Mediterrane planten die tegen de warmte kunnen, herstel het gazon in ere en laat klimop en wingerd lekker tegen de muren opklimmen: extra isolatie tegen warmte (én kou).
- Mocht je ruimte hebben voor een opzetzwembad in de tuin, installeer en vul het in het voorjaar als er nog geen watertekort is en zorg voor een goed afdekkend zeil en een reinigingspomp zodat het water niet vervangen hoeft te worden.
- Kunststof veranda's zijn mateloos populair, maar in de winter vaak te koud om te zitten en in de zomer veel te heet. Kies qua overkapping liever voor een uitschuifbaar zonnescherm of een terrasoverkapping van doek waar een briesje onder kan komen.
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in