Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit is de reden waarom je nooit problemen moet 'wegdrinken'

Iedereen weet dat overmatig pimpelen niet erg bevorderlijk is voor je gezondheid. Maar het drinken van een paar glazen alcohol kan wel onze werkelijkheid tijdelijk wat verzachten. Want al toont Facebook doorgaans een perfecte wereld: sprookjesachtig is ons leven natuurlijk niet altijd. Het helpt,...

Dit is de reden waarom je nooit problemen moet 'wegdrinken'

Iedereen weet dat overmatig pimpelen niet erg bevorderlijk is voor je gezondheid. Maar het drinken van een paar glazen alcohol kan wel onze werkelijkheid tijdelijk wat verzachten. Want al toont Facebook doorgaans een perfecte wereld: sprookjesachtig is ons leven natuurlijk niet altijd.

Het helpt, zo zou je denken, om op die manier even te ontsnappen aan de (minder leuke) feiten van alledag.

Vergeet het maar

En heb je in je leven een trauma opgelopen en wil je met alcohol de slechte herinneringen doen vergeten? Gebleken is dat drinken dan juist averechts werkt.

Herstel wordt flink gedwarsboomd

Er is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar alcoholgebruik door mensen die lijden aan PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) en daaruit is gebleken dat stevig drinken hun psychologische weg naar herstel flink dwarsboomt.

Langdurig te veel alcoholgebruik maakt het moeilijk voor onze hersenen om contact te maken met ons gevoel, waardoor we veel moeilijker kunnen herstellen van een nare gebeurtenis. Mechanismen die normaal gesproken helpen bij verwerking van emoties, worden door overmatig drinken verstoord.

Lees ook: 5 Tips om goed te kunnen feesten zonder bubbels (en zonder troubles)

Onverwerkt

Iets wat juist zo belangrijk is, want zolang een trauma onverwerkt blijft, lopen mensen een veel groter risico om PTSS te ontwikkelen. En PTSS-patiënten lopen op hun beurt een veel grotere kans op overmatig alcoholgebruik. 

De onrust bleef

Onderzoekers deden een test met een groepje ratten dat leed aan PTSS; de hele groep koppelde een bepaald geluid aan een stressmoment dat ze doorgemaakt hadden en werden bij het horen ervan massaal onrustig. De helft van de groep gebruikte tijdens de test een kleine hoeveelheid alcohol, de andere helft dronk water. De dieren die alcohol kregen tijdens de test, bleken er een stuk langer over te doen om van hun onrust af te komen bij het horen van het geluid, dan de dieren die niets hadden gedronken. 

Hopen op een werkend medicijn 

Uit dit onderzoek haalden wetenschappers het bewijs dat de zenuwcellen van de groep die alcohol kreeg anders waren gevormd dan die van de dieren die tijdens de test slechts op water leefden.

Hetzelfde gedrag is ontdekt bij patiënten die lijden aan PTSS. Met deze wetenschap hopen artsen een werkzaam medicijn te vinden om mensen met onverwerkt trauma te kunnen helpen, in combinatie met gedegen gedragstherapie. 

Leren ermee om te gaan

PTSS-patiënten leven vaak in angst, ook als er geen direct gevaar dreigt. Herstellen van een trauma betekent niet dat je de gebeurtenis(sen) moet vergeten, het gaat er juist om te leren met de slechte herinneringen om te gaan en de nare psychische of lichamelijke reactie erop kwijt te raken. 

Zoethoudertje

Alcohol kan dan wel tijdelijk de werkelijkheid kleuren en slaapproblemen tegengaan of sociale issues oplossen, uiteindelijk maakt het alles alleen maar erger en de weg naar herstel een stuk langer. Een combinatie van de juiste medicatie en therapie geeft in de praktijk veruit de beste kans op volledig herstel. 

Ingrijpende bevalling

Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) komt voor bij mensen die (langdurig) zijn blootgesteld aan heftig onverwerkt trauma zoals: na oorlogssituaties of terrorisme, lichamelijk of geestelijk misbruik, een zwaar ongeval of een ingrijpende bevalling. 

PTSS-patiënten hebben meestal zowel lichamelijke als psychische klachten. Zodanig, dat het hun dagelijks functioneren fundamenteel belemmert. 

PTSS kan zich uiten in: 

- Vermijden van situaties die aan het trauma doen denken 

- (Onverwacht) agressief of hyperactief gedrag 

- Depressie 

- Herbeleving van het trauma