Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Die 100 kilometer per uur, wat vind jij?

De maximumsnelheid wordt begin volgend jaar overdag in het hele land verlaagd naar 100 kilometer per uur. Ben je het daarmee eens? Toen de discussie over het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur ontstond, dacht ik met enige weemoed terug aan de tijd dat ik elke dag op en...

Die 100 kilometer per uur, wat vind jij?

De maximumsnelheid wordt begin volgend jaar overdag in het hele land verlaagd naar 100 kilometer per uur. Ben je het daarmee eens?

Toen de discussie over het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur ontstond, dacht ik met enige weemoed terug aan de tijd dat ik elke dag op en neer reed tussen Amsterdam en Rotterdam in een stokoude Citroën die simpelweg niet harder kón dan 100. Het was weleens onhandig met inhalen, maar verder vond ik het totaal geen probleem.

Kilometer vreten

Begrijp me goed, ik ben geen suffe muts achter het stuur, integendeel, ik mag het gaspedaal graag intrappen en full speed een uurtje of wat kilometer vreten vind ik op z'n tijd heerlijk. Maar ik begrijp heel goed dat er maatregelen moeten komen om de stikstofcrisis te bezweren en als 100 kilometer per uur rijden daar substantieel aan bijdraagt, dan is dat zo. Ik ben meteen gaan kijken hoe het was door de laatste weken niet harder dan 100 te rijden. Mijn conclusie: heerlijk rustig, geen gejakker, veel minder stress, dikke prima.

Recht op hard rijden

Maar er volgde natuurlijk onvermijdelijk de nodige politieke discussie, waar ik maar weinig van wil(de) begrijpen. Ik bedoel: als overduidelijk is dat er een heel groot klimaatprobleem is en een op zich eenvoudige maatregel kan dat oplossen, dan ga je toch niet aan het 'recht op lekker hard rijden' vasthouden? Misschien simpel gedacht, maar ik hou helemaal niet van dat gedoe van partijen die kiezers te vriend willen houden. Anyway, het bleek gistermiddag ineens toch opgelost: vanaf begin volgend jaar mogen we overdag nergens harder dan 100 kilometer per uur rijden. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 120 of 130 worden gereden, waar het nu overdag al mag.

Goed nieuws?

Het is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt en moet ertoe leiden dat de bouw op korte termijn wordt vlotgetrokken. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis of dreigen stil te vallen. De maatregel zou zo veel stikstofuitstoot schelen, dat het kabinet alsnog de ambitie kan waarmaken om volgend jaar zo'n 75.000 woningen te bouwen.

Ik vind het goed nieuws. En jij? Misschien ben je het wel helemaal niet met me eens ;-)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in