Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dé stijliconen van de jaren ’60 op een rij

Twiggy Hét stijlicoon van de sixties is topmodel en actrice Twiggy, geboren als Lesley Hornby, en heeft nog steeds grote invloed op het hedendaagse modebeeld. Ze had opvallend grote, donker opgemaakte ogen met een kort, blond, jongensachtig kapsel. Haar bijnaam Twiggy had ze te dan ook te danken ...

Dé stijliconen van de jaren ’60 op een rij

Twiggy

Stijliconen

Hét stijlicoon van de sixties is topmodel en actrice Twiggy, geboren als Lesley Hornby, en heeft nog steeds grote invloed op het hedendaagse modebeeld. Ze had opvallend grote, donker opgemaakte ogen met een kort, blond, jongensachtig kapsel. Haar bijnaam Twiggy had ze te dan ook te danken aan haar slanke en bijna jongensachtige figuur. Hornby’s kledingstijl was daarentegen alles behalve jongensachtig, maar juist klassiek met een jeugdige twist. Haar bekendste mode-items zijn de A-lijn minijurkjes, hoge jassen met grote bijzondere knopen en Scandinavische truien. Twiggy’s stijl is een grote inspiratie geweest voor de mode, van toen tot nu.

Brigitte Bardot

Stijliconen

Het Franse supermodel en actrice Brigitte Bardot was in de jaren ’60 hét sekssymbool van Frankrijk. Dit werd versterkt door haar filmrollen als mannenverslindster. Ze had een opvallend uiterlijk door haar dikke getuite lippen, donker opgemaakte ogen en voluptueuze suikerspinkaspel. Bardot werd wereldwijd ook door vrouwen aanbeden door haar iconisch stijlvolle en vrouwelijke kledingstijl. Toen Brigitte ging trouwen droeg ze een trouwjurk met een klein wit-roze ruitje, wat tegenwoordig bekend staat als het BB-ruitje. Het ruitje is vernoemd naar Brigitte Bardots bijnaam BB, wat niet alleen voor haar initialen stond, maar ook voor bébé: baby. Naast het ruitje, droeg ze vaak een dikke eyeliner met omhooglopend puntje, grote flaphoeden, dikke haarbanden, mantelpakjes en streepjespatronen. Deze items zijn nog steeds vaak in modebladen te zien.

Jackie Kennedy / Jackie O

Stijliconen

Bekend als de vrouw van John F. Kennedy, was Jacqueline Lee Bouvier ook een groot icoon en trendsetter in haar tijd. Na de dood van haar man en toenmalige president van Amerika bleef ze vrouwen over de wereld inspireren. Ze trouwde met de Griekse zakenman Aristoteles Onassis, waarna ze bekend stond als Jackie O. Haar stijl is klassiek en tijdloos. Trefwoorden voor haar stijl: mantelpakjes, mouwloze jurkjes, parelkettingen, handschoenen, trenchcoatjurkjes, pastel en crème. Een degelijke stijl, wat past bij haar functie als First Lady. Ze droeg het meest kleding van Franse merken, zoals Givenchy, Chanel en Christian Dior. Vrouwen die geïnspireerd zijn door Jackie’s look zijn bijvoorbeeld Carla Bruni en Kate Middleton.

Catharine Deneuve

Stijliconen

De Franse actrice Catharine Deneuve is weer zo’n klassieke schoonheid. Ze kreeg wereldwijde bekendheid toen ze model stond voor een Chanel parfum en heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste actrices op het Franse witte doek. Haar stijl kenmerkte zich door een nauwsluitende kokerrok, bloesjes met vlindermouwen, maar ook vernieuwende kledingitems. Haar rokken waren altijd net iets korter, en Catharine werd als eerste gezien in de beroemde damessmoking van Yves Saint Laurent. Deze designer laat zich inspireren door Deneuve en vindt in haar zijn muze. Verder droeg ze typische jaren ’60 kleding, zoals mini-jurken en –rokken, A-lijn jurkjes en veel grafische prints. Catharine Deneuve bleef in veel films spelen en bleef daardoor ook een internationaal stijlicoon in de jaren ’70 en ’80.

Edie Segdwick

Stijliconen

Amerikaans model en actrice Edie Sedgwick had opvallend grote ogen, een ultraslank figuurtje en kort geknipt haar waardoor zij een vintage-stijlicoon werd in de jaren ’60. Nog beter stond zij internationaal bekend als muze van kunstenaar en regisseur Andy Warhol. Edie Sedgwick had als cultfiguur een wat lossere, excentriekere stijl dan de meeste vrouwelijke stijliconen, maar viel daardoor extra op. Vandaag de dag inspireert zij nog steeds celebrities, zoals Gwen Stefani, Sienna Miller en Kate Moss. Kenmerken van haar stijl zijn oversized truien, strakke broeken, zwart-witte streepjespatronen, platte laarzen, trenchcoats, ruitjes, de opa-pet en de beatnik look. Haar volle lippen, zware wenkbrauwen en korte blonde coupe deden haar opvallen bij vele mannen, waardoor ze een groot netwerk van artiesten, kunstenaars en popsterren om zich heen had.

Pattie Boyd

Stijliconen

Voor haar is het Beatlesliedje ‘Something’ door haar ex-man George Harrison geschreven, en ook nu ex-man Eric Clapton schreef ‘Layla’ en ‘Wonderful Tonight’ voor haar. De Engelse Pattie Boyd was model, actrice en zangeres en met haar lijst ex-mannen alleen is ze al een icoon. Daarnaast was iedereen dol op haar look. Haar make-up was naturel, maar zette haar ogen extra aan voor een grote en sexy oogopslag. Ook had ze een typisch jaren ’60 kapsel; namelijk een halflange coupe met veel volume aan de achterkant en een rechte pony, soms naar twee kanten gekamd. Omdat zoveel vrouwen haar look wilden nadoen, begon Pattie met het schrijven van artikelen met beautytips. Haar kledingstijl was iconisch voor de sixties: A-lijnjurkjes en andere mini-jurkjes en natuurlijk veel lange trenchcoats. Haar jurken waren meestal wit of pastel gekleurd, maar haar accessoires zoals tassen hadden kleuren als knalroze, blauw en paars.

Bron: http://bit.ly/2bha9SI

Bewaren

Bewaren