'De opdringerige verkoopster bitst dat ik ook geen 18 meer ben. En bedankt'

'De opdringerige verkoopster bitst dat ik ook geen 18 meer ben. En bedankt'

Een onderwerp waarover je je hart wilt luchten? Blog het van je af! Op Nouveau.nl hebben ook Nouveau-lezers een podium. Dit keer is het de beurt aan Marianne Blocks, die rode vlekken in haar nek krijgt van de opdringerige verkoopster in de parfumerie. Marianne mag de winkel niet uit voordat ze een serum, blusher en gloss heeft afgerekend. "Want je bent ook geen achttien meer." En bedankt.

Met de kerstbonus hijgend in haar nekvel vlamt Marja’s verkoopzucht op. Vol enthousiasme stort ze zich op mij, aarzelend om zich heen kijkende klant, die tussen de lipgloss en mascara’s op zoek is naar een maskertje. Een kerstcadeautje voor mijn moeder. Voordat ik goed en wel mijn vraag heb gesteld, trekt Marja onder een ‘mag ik even’ haar tissue over mijn wangen, mij kordaat - bijna dreigend - op het hart drukkend dat ik "toch ook geen achttien meer ben" en mijn nogal ‘vetarme’ huid echt luidruchtig om een serum schreeuwt (volgens mij denkt ze dat ik ook iets aan mijn oren heb).

Het witte goedje laat ik haar gedwee op mijn slapen in masseren. Waar is mijn strijdlust? Het standvastige stemmetje dat mij immer beschermt tegen verkooplustige types zoals zij? 

Marja gebruikt zelf veel make-up en nog meer woorden in haar poging mij te overtuigen van het belang van serums en blushers. En toch laat ik het gaan. Deze ene keer. Ik weet de foundation te ontwijken die ze voor mijn gezicht heen en weer slingert. Aan mijn huid geen plakkerige polonaise. Maar ik laat haar weelderig met kwast en blusher tekeergaan. Als een leeuwin bijt ze zich in mij vast. 

Lees ook: Haaruitval: begint dat gedonder nu al?

Met glanzende wangen troon ik opgelucht richting kassa, gewapend met moeders masker en vastberaden het daarbij te laten. Tijdens het intoetsen van mijn pincode kwakt Marja, onder het mom ‘geheel vrijblijvend, niets moet alles mag’, nog een laagje gloss op mijn 'duidelijk uitgedroogde' lippen. Ik ben er bijna, de uitgang is in zicht.

Marja roept me nog iets na - maar ik doe alsof mijn oren ook geen achttien meer zijn.

*De naam Marja is gefingeerd.

Wil je ook wat kwijt? Mail dan je verhaal met foto naar nouveau.nl@sanoma.com