• Lifestyle

De laatste getuigen - verhalen uit de onderduik

De laatste getuigen - verhalen uit de onderduik
onderduik

Het Nationale Toneel heeft de afgelopen maanden mensen geïnterviewd die direct en indirect de onderduik in Den Haag hebben meegemaakt. Op 4 mei 2016 worden deze verhalen op het podium van de Koninklijke Schouwburg verteld door acteurs van het Nationale Toneel met de getuigen aan hun zijde.

Het Nationale Toneel heeft de afgelopen maanden diverse personen geïnterviewd die direct of indirect de onderduik in Den Haag hebben meegemaakt. Op 4 mei 2016, direct na de Nationale Herdenking, worden deze verhalen op het podium van de Koninklijke Schouwburg verteld door acteurs van het Nationale Toneel met de getuigen aan hun zijde. De voorstelling De laatste getuigen – verhalen uit de onderduik brengt bijzondere verhalen uit het dagelijkse leven van destijds jonge mensen, mensen die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens de oorlogsjaren.

Vorig jaar bracht het Nationale Toneel De laatste getuigen - verhalen uit de hongerwinter, dit jaar wordt hier een vervolg aan gegeven met De laatste getuigen - verhalen uit de onderduik. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben er in Nederland zo’n 350.000 mensen voor kortere of langere tijd ondergedoken gezeten, onder hen 25.000 joden. De mensen die daar nu nog uit eerste hand over kunnen vertellen, waren destijds nog kinderen. Soms moesten ze zelf onderduiken vanwege hun afkomst, soms was het een vader die moest onderduiken voor de Arbeitseinsatz. Zes getuigen zitten op woensdag 4 mei op het podium van de Koninklijke Schouwburg, met een Ieder met een acteur van het Nationale Toneel naast zich. Zij vertellen de persoonlijke verhalen van deze laatste getuigen.

Wanneer: 4 mei 2016 - 20:00 uurWaar: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den HaagInformatie: www.ks.nl

De zaal gaat om 19:30 open voor de live-uitzending van de herdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag, met aansluitend twee minuten stilte.