Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De evolutie van de magazine covers

Mode is een representatie van de huidige tijdgeest – een sneltrein van samengenomen emotie. Tijdschriften zijn daarom, net zoals kunst, mode en architectuur, over de jaren heen erg veranderd. Zo ging de Cosmopolitain niet altijd over seks en The New Yorker niet… nou, misschien is dat wel het enig...

De evolutie van de magazine covers

Mode is een representatie van de huidige tijdgeest – een sneltrein van samengenomen emotie. Tijdschriften zijn daarom, net zoals kunst, mode en architectuur, over de jaren heen erg veranderd. Zo ging de Cosmopolitain niet altijd over seks en The New Yorker niet… nou, misschien is dat wel het enige tijdschrift dat sinds 1925 vrijwel hetzelfde is gebleven.

"Tijdschrifttitels hebben in de winkelrekken heftige concurrentie te verduren . Ze doen er alles aan om op te vallen,” zegt filmmaker Karen X, Cheng. Onlangs stelde ze een visuele geschiedenis samen van tijdschriftcovers, onder de titel The Evolution of Magazine Covers.

Voor het project vergeleken Cheng en haar productontwerper  Jerry Gabra een gigantische hoeveelheid tijdschriftomslagen. De stijl, logo’s, lettertypen en composities zijn door de jaren heen zo veel veranderd, dat de twee concludeerden dat de tijdschriftenindustrie nog meegaander is dan men misschien al zou vermoeden. Dat is ook te zien in Robots Reading Vogue van Lindsay King and Peter Leonard:

Covers

De Vanity Fair bijvoorbeeld. Vroeger stonden er nog handgetekende chique dames in badpakken op de voorkant – tegenwoordig wordt de controverse niet geschuwd. Hun bekendste cover van dit decennium is de onthulling van het nieuwe uiterlijk van transgender Caitlyn Jenner. De uitstraling van het omslag is niet alleen drastisch veranderd, ook haar sociale impact is in de loop van de jaren agressiever geworden. "De veranderende voorkant van een tijdschrift zegt iets over onze maatschappij. We zijn seksueler en nepper geworden in onze uitingen, en onze aandachtspanne is korter. Tegelijkertijd staan we meer open voor andere denkbeelden. Ongeacht of de ontwikkeling van het tijdschriftcover de goede of slechte kant opgaat, we blijven in ieder geval de grenzen opzoeken van wat acceptabel is,” aldus Cheng.

Hieronder is het werk van Karen X. Cheng en Jerry Gabra te zien met de Evolution of Magazine Covers.

Covers
Covers
Covers
Covers
Covers

En last but not least: Nouveau! Het eerste nummer verschijnt in mei 1986. Het oogt meteen al anders dan andere bladen, vooral door de manier waarop de onderwerpen worden benaderd. Niet: ‘Leuk borduurpatroon’, maar ‘De onverwachte chic van kruissteekrandjes’. Het is met gemak voor te stellen dat NOUVEAU, in dat tijdperk van onrust en grote tegenstellingen, de lezeres even een heerlijk moment van ontspanning bood. We mogen dan met de tijd zijn meebewogen als redactie, wat dat betreft is er hopelijk niets veranderd. Rechts is ons oktobernummer te zien, hét jubileumnummer van Nouveau 30 jaar.

Covers

Bewaren