Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Win: Boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist

Na een zwaar 2016 lacht 2017 Jörgen Raymann weer hartelijk toe. In zijn boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist... vertelt hij openhartig over het dal waar hij glorieus uit is gekropen. Je raakte vorig jaar geld en je werk kwijt. Toch ben je in je boek een sprankelende optimist....

Win: Boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist

Na een zwaar 2016 lacht 2017 Jörgen Raymann weer hartelijk toe. In zijn boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist... vertelt hij openhartig over het dal waar hij glorieus uit is gekropen.

Je raakte vorig jaar geld en je werk kwijt. Toch ben je in je boek een sprankelende optimist...

“Optimisme is een keuze. Ik realiseerde me al snel dat ik veel productiever was wanneer ik me richtte op wat er wél goed was in mijn leven.”

Zoals?

“Mijn gezin, mijn vrouw Sheila met wie ik al vierentwintig jaar gelukkig ben. Maar ook de mensen bij wie ik blijkbaar nog een gunfactor had, zoals Omroep Max.”

Hoe was het voor je kinderen?

“Ik heb mijn dochters Melody en Jalisha verteld wat er aan de hand was. Het eerste wat ze zeiden was: ‘Nou, pap, dan doen we het toch met minder.’ Ze helpen allebei in mijn bedrijf en daar ben ik ze heel dankbaar voor, maar ik heb ze wel op het hart gedrukt dat ze hun eigen dromen moeten blijven najagen.”

Ze hebben allebei het nest verlaten. Was dat moeilijk?

“Ik was bang dat ik last zou krijgen van het emptynest­syndroom, maar Sheila en ik genieten heel erg van de dagen dat we met zijn tweeën zijn. Maar de meisjes zijn er nog geregeld, hoor.”

Jörgen: 'Optimisme is een keuze'

Wat is het geheim van jullie huwelijk?

“Dat we nooit hebben geprobeerd elkaar te veranderen. Samen kunnen we de wereld aan.”

Ben je er inmiddels weer bovenop?

“Zo goed als. Ik heb lekker veel werk. In september ga ik het theater in met Huub Stapel, ik ben op tv met De kleine lettertjes, ben tot maart volgend jaar vol­geboekt met mijn eigen programma en ik ben elke werkdag te horen op BNR-radio in Ask me Anything.”

Je hebt je Porsche ingeruild voor een Volvo, schrijf je in je boek…

“Die Porsche was natuurlijk een machodingetje. Toch was er even die ­schaamte, die statusangst. Terwijl een Volvo natuurlijk top is. Al met al heeft die dip vorig jaar me geleerd te relativeren.”

Hoe heeft het je veranderd?

“Het heeft me nederiger gemaakt, nuchterder. Op een gegeven moment heeft dat bekende-Nederlander­schap als bijwerking dat je je heel wat gaat voelen. Je voelt je helemaal de man. Zo van: waarom moet ik in de rij staan? Ik weet nu hoe betrekkelijk het was. Het heeft me ten goede veranderd. Maar misschien heeft die verandering er ook mee te maken dat ik vijftig ben geworden.”

Wat is het mooiste dat je aan deze ervaring hebt overgehouden?

“Dat ik terug ben bij mezelf. Ik stond lange tijd op de automatische piloot en ik moet bevlogen zijn als ik iets doen. Ik ben er sterker uitgekomen.

In je boek ben je wel heel openhartig. Dapper...

“Ik hoop dat anderen iets aan mijn boek hebben. Dat het het taboe op tegenslag helpt doorbreken.”

Heb je ook andere artistieke dromen?

“Dat niet zozeer, maar ik voel wel meer de behoefte om voor oudere mensen te spelen. Mensen die weten waar ik het over heb, die anders tegen het leven aankijken.”

Ben je ook een emotioneler mens geworden?

“Nóg emotioneler! Ik was altijd al een makkelijke huiler. Als ik naar Spoorloos kijk, komen mijn kinderen al met tissues aan. Ik ben empatischer geworden door wat me is overkomen, ik kan me makkelijker in anderen verplaatsen. Ik doe meer moeite om anderen te begrijpen.”

Waar ben je trots op?

“Op mijn gezin. En toch wel op het feit dat ik al zo lang meedraai.”

Wie zou je graag eens ontmoeten?

“Walt Disney. Om met hem te praten over die immense fantasie en zijn drijfveren. Intrigerend hoe iemand zijn droom zo tot werkelijkheid heeft gebracht en generaties lang blijft boeien.”

www.jorgenraymann.nlNouveau mag 5 boeken weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de winnaars. Deze actie is gesloten!