Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wil je zien: 4 exposities en een indrukwekkende onderdompel-film

Wil je zien: 4 exposities en een indrukwekkende onderdompel-film

Wat is er de komende weken eens te zien in de musea?

Kunst en cultuur groeien en bloeien in Nederland. De redactie Nouveau selecteerde een paar highlights voor je, om in de komende weken van te genieten.

Laat je onderdompelen in The Arctic

De Noordpool is kleurrijker dan je denkt. De ijsbeer is hét natuurlijke icoon, maar er leven nog 20.000 andere dier-, plant- en schimmelsoorten. De biodiversiteit van de Noordpool is groter, afwisselender en waardevoller dan je zou vermoeden.

Stel je een uitgestrekt, wild en magisch gebied voor in het uiterste noorden van Alaska, een plek die twee keer zo groot is als Nederland. The Arctic: Our Last Great Wilderness neemt je mee naar een regio waar de natuur met respect van de twee oorspronkelijke volken van Noord-Alaska is geëvolueerd. Op het 840 m² koepelscherm van Museon-Omniversum een onvergetelijke ervaring en tegelijk een oproep dit prachtige, maar kwetsbare gebied te beschermen voor huidige en volgende generaties. 

Vanaf 16 december draait in Museon-Omniversum de grootbeeldfilm The Arctic: Our Last Great Wilderness. Meer informatie en tickets One Planet

Jeroen Henneman

Kunstenaar Jeroen Henneman (Haarlem, 1942) verstaat de kunst om zich te blijven verbazen over de wereld om hem heen. Onbevangen verwondering, humor en – soms letterlijke – licht- en luchtigheid, maar ook een gretig-onderzoekende geest die de grenzen van de optische waarneming bevraagt: ze vormen constanten in Hennemans werk en typeren tegelijkertijd de mens Henneman.

Zijn sculpturale werk, maar ook zijn installaties, schilderijen en tekeningen getuigen van een open blik en belangstelling voor zowel de grote schaal van de openbare ruimte en de stad als de wijze waarop ons oog er geleid wordt door het kleinste detail.

Museum Kranenburg, Bergen tot en met 10 april 2023

Waar de zee licht is

Ook in Museum Kranenburg: Waar de zee licht is, een expositie over het kunstenaarsdorp Bergen. Dat verhaal begint bij de kunstenaars van de Bergense School. Begin 20e eeuw vinden deze pioniers elkaar in hun vernieuwingsdrang en behoefte om het levensgevoel van de moderne tijd te verbeelden.

Jan Sluijters, Marie Boendermaker, 1914 (uitsnede). Collectie Museum Kranenburgh

Het dorp, het rijke groen en het licht van zee oefenen daarbij een magnetische aantrekkingskracht uit op de kunstenaars en doet hen besluiten om zich er – vaak blijvend – te vestigen. In 1913 beschrijft Herman Gorter Bergen aan Zee al als een plek “waar inspiratie uit zee opwelt”. Een eeuw later, in 2015, stelt ook Adriaan van Dis vast: Bergen is “een magneet waar ik niet van los kom”.

Portretten van hier

Deze tentoonstelling vertelt geen verhaal. Het is eerder een gevel met vierduizend ramen, met achter elk raam een mens, stadsgenoot vaak, uit een voorbije tijd, een raadsel, een enigma.

Frans Grummer was van 1955 tot 1972 als zelfstandig fotograaf gevestigd aan het Vrijthof. In 2021 overleed Frans op 97 jarige leeftijd. Hij liet een indrukwekkend archief met duizenden negatieven na.

Naast interessante reclamefoto’s voor bedrijven als Artifort, Mosa en Sphinx vonden we ruim 4000 portretten van mensen uit Maastricht en omstreken. Deze tentoonstelling laat slechts een deel hiervan zien. In het boek Portretten van hier zijn zowat alle foto’s afgebeeld.

Alle rangen en standen, van notabelen tot fabrieksarbeiders, kreeg hij voor zijn lens. De ene voor een portret, de andere voor een pasfoto. De vraag is, is er een verschil?

Centre Céramique, Maastricht tot en met 16 april 2023

Nicole Eisenman

Nicole Eisenman (1965) heeft in de afgelopen dertig jaar een veelzijdig oeuvre neergezet waarin elementen uit de politiek, kunstgeschiedenis en queer- en popcultuur worden gecombineerd met het menselijk bestaan.

Nicole Eisenman, Nightstudio 2009

De Amerikaanse schilder en beeldhouwer wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende kunstenaars van haar generatie.

Kunstmuseum Den Haag toont een ruime selectie van Eisenmans schilderijen en tekeningen naast het werk van internationaal bekende moderne kunstenaars als Max Beckmann, Paula Modersohn-Becker, Edvard Munch en Käthe Kollwitz.

Kunstmuseum Den Haag, tot en met 12 februari 2023

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in