• Cultuur

Wie was de échte Holly Golightly?

Wie was de échte Holly Golightly?

Dít zijn de muzes achter de Breakfast at Tiffany's heldin.

Truman Capote had vermoedelijk niet kunnen bevroeden dat zijn novelle Breakfast at Tiffany (1958) zo'n eigen leven zou gaan leiden. Vele dames beweerden de muze voor Holly te zijn geweest, maar wie nu echt de inspiratie was voor wispelturige Golightly?

Wie was de échte Holly Golightly?

Feit is dat Audrey in de filmversie (Truman had liever Marilyn Monroe gehad) een wel heel gepolijste versie van het origineel was. Truman omschreef zijn heldin als 'een slank meisje, nog geen negentien, pikant, luchthartig en genadeloos in haar streven om het leuk te hebben.'

Wie was de échte Holly Golightly?

"I'd rob a grave, I'd steal two-bits off a dead man's eyes if I thought it would contribute to the day's enjoyment—but unto thyself honest," was Holly's filosofie. "It’s useful being top banana in the shock department."

Wie was de échte Holly Golightly?

Capote baseerde Golighly vermoedelijk op meerdere vrouwen in zijn leven. Zijn highschoolvriendin Phoebe Pierce Vreeland had wel iets van Holly. En supermodel du jour Dorian ↑ Leigh kreeg vermoedelijk niet voor niets van hem de bijnaam Happy-Go-Lucky. Ook haar zus Suzy Parker behoorde tot zijn vriendinnenkring en dan is er nog de geheimzinnige Duitse vluchteling die zijn buurvrouw was en Holly's avontuurlijke aard had.

Wie was de échte Holly Golightly?

Andere kandidaten waren socialites als Lee Radziwill, Gloria Vanderbilt (hier met Truman in 1961) en Doris Lilly. Die laatste speelde één filmrolletje in The Story of Dr. Wassell en laat dat nu ook het enige rolletje zijn dat op Holly's naam staat. Oona O'Neill (later Chaplin) hoort ook bij deze club, waarvan Gloria de beste papieren had, al was ze vele malen rijker dan Golightly. Maar feesten kon ze wel en fantaseren à la Holly ook.

Wie was de échte Holly Golightly?

Nog een andere serieuze kandidaat is Carol Marcus waarover Truman 'ze glansde als een doorzichtig kind' schreef. Carol leek ook in haar kledingkeuze en manier van spreken veel op Golightly en schrijft in haar memoires dat Truman tegen haar zei: 'Jij bent Holly, maar dan zonder de rotdingen die zij deed."

Wie was de échte Holly Golightly?

Hoe dan ook: knap van Audrey om ál die vrouwen zo briljant in één rol te portretteren.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in