Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wereldpremière Lucifer Studies: dansende levenslust

Kick-off viering 60 jaar Nationaal Ballet! Het Nationale Ballet opent het 60-jarig jubileumseizoen met TOER, een bijzonder programma rond de multi getalenteerde Toer van Schayk. Van Schayk, die in september 85 wordt, maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuw ballet voor zeven mannen; Lucifer...

Wereldpremière Lucifer Studies: dansende levenslust

Kick-off viering 60 jaar Nationaal Ballet!

Het Nationale Ballet opent het 60-jarig jubileumseizoen met TOER, een bijzonder programma rond de multi getalenteerde Toer van Schayk.

Van Schayk, die in september 85 wordt, maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuw ballet voor zeven mannen; Lucifer Studies gedanst op Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens.

Naast de wereldpremière staat ook een van Van Schayks belangrijkste meesterwerken op het programma: het bekroonde 7e Symfonie, geïnspireerd door Beethovens Zevende en nu vertolkt door een nieuwe generatie dansers.

De première van het programma TOER is op dinsdag 14 september 2021 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Het programma is daar acht keer te zien tot en met zondag 26 september 2021.

Over Van Schayk

Toer van Schayk, die in september 85 wordt, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Het Nationale Ballet. Al in het oprichtingsjaar 1961 creëerde hij zijn eerste decor- en kostuumontwerpen voor het gezelschap.

Tien jaar lang was hij een geliefd solist, geroemd om zijn indringende, expressieve vertolkingen. Ook maakte hij ruim vijftig eigenzinnige choreografieën, die – samen met het werk van Rudi van Dantzig en Hans van Manen – in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de internationale roem die Het Nationale Ballet vanaf de jaren zeventig ten deel viel.

Tegelijkertijd heeft hij met zijn ontwerpen, waaronder de klassiekers Notenkraker & Muizenkoning, Giselle en Romeo en Julia, een nieuwe standaard in binnen- en buitenland gezet.

Wereldpremière

Voor dit openingsprogramma van het jubileumseizoen maakt Van Schayk een nieuwe choreografie voor zeven mannen; Lucifer Studies. Hij baseert zich voor dit werk op Vondels Lucifer, over de engel Lucifer die, gedreven door jaloezie, in opstand komt tegen God en in zijn val ook de mensheid meesleept.

Dualiteit, of waar het kantelpunt tussen het goede en het slechte in de mens ligt, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe productie. Van Schayk zet zijn nieuwe choreografie op Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens.

Voor informatie en kaarten zie Nationale Opera & Ballet

Foto's (c) Nationaal Ballet

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in