'Op winteravonden maakte ze hutspot,' aldus haar zoon.
In Velp staat voortaan een standbeeld van Audrey Hepburn (1929-1993) als klein meisje. De actrice, bekend van haar rollen in My Fair Lady en Breakfast at Tiffany's, had een Nederlandse moeder, Ella barones van Heemstra. Haar jongste jaren bracht 'Adriaantje' zoals ze werd genoemd, door in België. In 1939 haalde inmiddels gescheiden Ella Audrey naar Arnhem, in de veronderstelling ding dat het neutrale Nederland buiten de oorlog zou blijven.
Later verhuisden ze naar Velp, waar nu een standbeeld van Audrey als balletmeisje voor haar voormalig ouderlijk huis staat.
Bij de onthulling werd ook het boek 'Audrey Hepburn - Het Nederlandse meisje' van Robert Matzen gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Luca Dotti, de zoon van Hepburn. "Mijn moeder had het veel over het leven in Velp tijdens haar vormende jaren, waar ook de oorlog deel van uitmaakte", vertelde Dotti aan RTL Boulevard. "Je stelt je de kleine Audrey voor, voordat ze bekend werd en vooral ook dat ze in de oorlog had kunnen omkomen."
Audrey's ouders waren in eerste instantie beiden fascistisch, maar haar moeder - deze foto is uit 1946 - ging in 1940 bij het verzet nadat haar zwager werd doodgeschoten door de nazi's. Door dit verleden besloot Hepburn om bepaalde rollen niet aan te nemen, zoals een rol in De slag om Arnhem, een film over de periode die ze zelf mee heeft gemaakt, en de rol van Anne Frank.
"Ik was net zo oud als Anne Frank," zei ze daar in 1991 over. "We waren allebei tien toen de oorlog uitbrak en vijftien aan het eind. Ik kreeg het boek als drukproef in het Nederlands van een vriend in 1946. Ik las het en was ontdaan. Dit brengt het teweeg bij wie het voor het eerst leest. Maar ik las het niet als een boek. Dit was mijn eigen leven. ....Het boek heeft me veranderd, zo greep het me aan."
Hepburn sprak vloeiend en deftig Nederlands. "Het was haar geheime taal, die ze met haar moeder sprak," zegt Dotti, hier naast het beeld van zijn moeder. "Voor ons was het een mysterie." Ook qua karakter was ze niet volledig Brits. "Ze was heel Nederlands, als persoon en in haar gewoonten," zegt hij. "Op winteravonden maakte ze hutspot. Ze was er trots op om Brits te zijn, maar ik heb haar altijd als een Nederlandse vrouw gezien."
Audrey groeide uit tot een van de beroemdste filmsterren van de 20ste eeuw en werd dankzij haar samenwerking met Givenchy ook een stijlicoon. Ze trouwde tweemaal, aan elk huwelijk hield ze een zoon over: Sean Ferrer en eerder genoemde Luca Dotti. Tot haar dood was ze samen met de Nederlandse oud-acteur Robert Wolders.
Foto's © ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in