Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Video: Meryl Streep speelt wéér een Oscarwaardige rol in The Post

Naast Meryl schittert Tom Hanks in de nieuwste film van Steven Spielberg over een van Amerika's bekendste doofpotaffaires: The Panama Papers. The Post draait vanaf 2 februari in de bioscoop. Bekijk hier alvast de trailer. Waar gebeurd Katharine Graham (Meryl Streep) is de eerste vrouwelijke uitge...

Video: Meryl Streep speelt wéér een Oscarwaardige rol in The Post

Naast Meryl schittert Tom Hanks in de nieuwste film van Steven Spielberg over een van Amerika's bekendste doofpotaffaires: The Panama Papers. The Post draait vanaf 2 februari in de bioscoop. Bekijk hier alvast de trailer.

Waar gebeurd

Katharine Graham (Meryl Streep) is de eerste vrouwelijke uitgever van de grote Amerikaanse krant, de Washington Post. Ze moet samenwerken met hoofdredacteur Ben Bradlee(Tom Hanks) in een race met grote concurrent de New York Times om als eerste een geruchtmakende primeur te hebben. Het gaat om een massale doofpotaffaire van overheidsgeheimen over een periode van drie decennia en vier Amerikaanse presidenten: The Pentagon Papers.

Het duo moet hun geschillen naast zich neer leggen om deze lang verborgen geheimen aan het licht te brengen. Daarmee leggen ze hun carrières in de waagschaal - en misschien zelfs hun vrijheid. Wat als het onthullen van deze geheimen als landverraad wordt uitgelegd?

De Pentagon Papers

In maart 1971 kreeg New York Times-verslaggever Neil Shehan toegang tot een topgeheim document van 7.000 pagina's, vol met geheimen van de Amerikaanse overheid. De titel: History of U.S. Decision-making in Vietnam, 1945-66. Dat klinkt weinig interessant, maar de inhoud was schokkend.

Het bleek dat maar liefst vier Amerikaanse presidenten het publiek voorgelogen hadden over de oorlog in Vietnam en dat daar bewust zaken gedaan waren om de oorlog uit te breiden.

Dat terwijl de regering zei er alles aan te doen om de oorlog te stoppen.

Maar in het geheim waren er moordaanslagen, schendingen van het Verdrag van Genève, leugens in het Congres en vervalste verkiezingsuitslagen. De commotie die hierdoor ontstond, leidde tot een samenwerking van twee kranten: de New York Times en de Washington Post, die samen probeerden alles zo snel mogelijk in de openbaarheid te krijgen.

Nominaties

The Post is genomineerd voor twee Oscars: die van de beste film en die van de beste actrice voor Meryl Streep.