Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verstilde schoonheid in het licht van Cuyp

De meester van het gouden uur inspireerde Britse collega's. Liefhebber van idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht? Vanaf 3 oktober is in het Dordrechts Museum de langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp te zien: 'In het licht va...

Verstilde schoonheid in het licht van Cuyp

De meester van het gouden uur inspireerde Britse collega's.

Liefhebber van idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht? Vanaf 3 oktober is in het Dordrechts Museum de langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'. 

Toveren met licht

Deze tentoonstelling belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen...

Thomas Gainsborough – kustgezicht met schepen en koeien, 1781

... uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.

Wereldberoemd in Dordt

Het verhaal van Dordrechts grootste schilder is uniek. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats.

Het Valkhof in Nijmegen door Aelbert Cuyp

Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats.

Cuyp-rage

Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage.

De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken.

Veelzijdig aanbod

In het licht van Cuyp laat veel niet eerder in Nederland getoonde werken zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable...

Joseph Mallord William Turner – Whalley Bridge

... J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome.

Met dank aan de Queen

Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust zijn genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II.

Ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey zijn tijdelijk terug gekeerd naar de stad waar ze zijn gemaakt.

In het licht van Cuyp is te zien tot 6 maart 2022, tickets kun je boeken bij het Dordrechts Museum

PS: Aelbert Cuyp is geen markt!

Aelbert Cuyp is Dordrechts bekendste schilder. Toch associëren veel mensen hem met de grootste dagmarkt van Europa, de Albert Cuypmarkt. Het Dordrechts Museum trok daarom met een cameraploeg en de oude meester himself naar de markt in Amsterdam en liet iedereen daar kennis maken met de echte Cuyp. Het leverde hilarische beelden op.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in