Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vergeten: een ontroerend concert over dementie

Met Arjan Ederveen en Erik Bosgraaf. Aangrijpend, confronterend, soms geestig: 'Vergeten, een concert over dementie' scoorde in 2019 juichende recensies en gaat op reprise.  Van 16 t/m 30 september toert het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra door het land met Ver...

Vergeten: een ontroerend concert over dementie

Met Arjan Ederveen en Erik Bosgraaf.

Aangrijpend, confronterend, soms geestig: 'Vergeten, een concert over dementie' scoorde in 2019 juichende recensies en gaat op reprise. 

Van 16 t/m 30 september toert het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra door het land met Vergeten. Samen met acteur Arjan Ederveen en blokfluitist Erik Bosgraaf maakt het koor een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie.

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, verloor zijn vader (de beroemde operazanger Lieuwe Visser) aan de gevolgen van Lewy Body dementie. Deze relatief onbekende variant veroorzaakt niet alleen geheugenverlies, maar ook waanbeelden en hallucinaties.

Vergeten is deels gebaseerd op de ervaringen van Tido met zijn vader en vertelt op indringende wijze het verhaal van een huisarts die bij zichzelf steeds meer symptomen van dementie begint te herkennen. Arjan Ederveen speelt een dubbelrol als huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert en diens zoon die zijn vader probeert te begeleiden in het proces.

Virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert, en neemt livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. De teksten zijn geschreven door Spinvis, die ook een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling.

Webinar  

Zangeres Maartje de Lint – eigenaar en artistiek leider van Zingen in de Zorg – sluit zich aan bij de tournee met een online webinar over zingen in de zorg. De methode die zij ontwikkelde activeert het brein van mensen met dementie, verbetert hun levenskwaliteit en bevordert sociaal contact.

Het webinar is gratis toegankelijk voor concertbezoekers en geeft de deelnemers een aantal praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te kunnen gaan met het zingen met mensen met dementie in hun eigen omgeving. Daarnaast zijn er bij verschillende voorstellingen aftertalks met Maartje de Lint en Tido Visser, waar publiek vragen kan stellen en ervaringen uit kan wisselen.

Kaarten via de theaters

SPEELLIJST do 16 sep: Stadsschouwburg Utrecht, za 18 sep: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam*, zo 19 sep: Muziekcentrum Enschede, di 21 sep: Muziekgebouw Eindhoven, wo 22 sep: De Spiegel, Zwolle*, do 23 sep: Stadsgehoorzaal Leiden, vr 24 sep: Deventer Schouwburg, za 25 sep: Philharmonie Haarlem*, zo 26 sep: Nieuwe Kerk, Den Haag, wo 29 sep: Musis Arnhem*, do 30 sep: Kunstlinie Almere Flevoland, za 2 okt: online webinar met Maartje de Lint en Tido Visser. *voorstelling met nagesprek

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in