Van Gogh Museum koopt prachtige Degas aan

Van Gogh Museum koopt prachtige Degas aan

'Badende vrouw' hoort voortaan bij de vaste collectie.

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke pastel van de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917) verworven: Badende vrouw uit circa 1886. Het werk toont een intieme blik op een naakte vrouw die zich wast met een spons. Degas gebruikte het pastelkrijt meesterlijk om het licht op haar lichaam subtiel en zacht weer te geven, maar ook de uitwerking van de achtergrond springt in het oog.

Badende vrouw maakt deel uit van een tiental ambitieuze pastels uit de periode waarin Degas volledig in beslag werd genomen door het afbeelden van vrouwelijk naakt. Vincent van Gogh (1853-1890) was een groot bewonderaar van deze pastels en zijn eigen werk werd erdoor beïnvloed. Met de aanwinst van deze uitgewerkte pastel is de eerste kapitale unieke Degas voor de Collectie Nederland verworven.

Degas’ naakt

Van Gogh Museum koopt prachtige Degas aan

Waar Degas zich eerder vooral richtte op het weergeven van het moderne Parijse leven, zoals de balletstudio of het bordeel, zonderde hij zijn modellen nu het liefst af in een hoek van de bad- of slaapkamer. Hij liet daarbij amper ruimte voor het interieur; alle aandacht gaat naar het model en haar houding, met zijdelings wat attributen, zoals een handdoek, een spons of een tobbe. Tijdens de rest van zijn leven zou Degas zich volledig richten op het weergeven van naakten. Daarbij zou hij de opvallende pose van Badende vrouw meermaals opnieuw gebruiken.

Van Gogh MuseumHet was een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum om de collectie aan te vullen met een kapitaal naakt van Degas, bij voorkeur één uit de periode dat Van Gogh diens werk leerde kennen. Badende vrouw krijgt dan ook een vaste plek op zaal.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in