Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Unieke Russische avant-garde kunst in Hermitage Amsterdam

Met werk van Malevitsj, Kandinsky, Tsjechonin, Danko en Soejetin. Als vervolg op 1917. Romanov en Revolutie, het einde van de monarchie (2017) brengt de Hermitage Amsterdam in 2022 de langverwachte tentoonstelling Russische avant-garde – Revolutie in de kunst. Wassily Kandinsky Schets voor compos...

Unieke Russische avant-garde kunst in Hermitage Amsterdam

Met werk van Malevitsj, Kandinsky, Tsjechonin, Danko en Soejetin.

Als vervolg op 1917. Romanov en Revolutie, het einde van de monarchie (2017) brengt de Hermitage Amsterdam in 2022 de langverwachte tentoonstelling Russische avant-garde – Revolutie in de kunst.

Wassily Kandinsky Schets voor compositie V, 1911

Deze expositie vertelt een intrigerend verhaal van de Russische avant-gardekunst vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot het einde in de Stalinperiode.

Kazimir Malevitsj Boer in het veld, 1928-29 © State Russian Museum

De Russische avant-gardisten, met als bekendste kunstenaars Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky, maakten naam met hun radicale vernieuwingen in de schilderkunst.

Kunstenaarsgroep OeNOVIS, net voor vertrek naar Moskou, 1920. Middenin Malevich, die een schotel vasthoudt. Links daarvan Kandinsky, met muts en baardje. Op zijn manchet is goed een zwart vierkant te zien

Maar zij stortten zich ook op het ontwerp van interieurs en theaterdecors, gebruiksvoorwerpen en boeken.

Kazimir Malevitsj Tekening ‘Dynamische compositie’, 1923

De meest verrassende drager voor de nieuwe artistieke beeldtaal was porselein, nota bene het favoriete materiaal van de tsaren.

Met de klok mee: Natalja Danko en Tatjana Seidenberg Inktpot ‘Sportvrouwen’, 1934 / Schotel ‘Sikkel, hamer en tandwiel’, 1922 Compositie: Rudolph Wilde / Rudolph Wilde en Stepan Tsjekoelin Kan ‘RSFSR’, 1921 / Zinaida Kobyletskaja Bord met portret van Lenin, 1924

Het was ruim voorradig en geheel wit, reden voor veel kunstenaars om er mee te werken. Daarvan is zo veel bewaard gebleven, dat porselein als geen ander het hele verhaal van de Russische avant-garde kan vertellen.

Rudolph Wilde en Stepan Tsjekoelin Tekening ‘RSFSR’, 1921

Zo’n vijfhonderd werken op canvas, papier, textiel en vooral porselein tonen de verbeeldingswereld van de avant-gardisten, hun voorlopers en navolgers. Ze tonen een revolutie in de kunst.

Russische avant-garde – Revolutie in de kunst is te zien tot en met 8 januari 2023 in de Hermitage Amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in