Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld

Straks die 100ste verjaardag vieren in stijl! Uitgerekend nu de bioscopen nog dicht zijn heeft het gezaghebbende Britse magazine Time-Out Pathé Tuschinski in Amsterdam uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het blad heeft de lijst, samengesteld door redacteuren en kunstkenners, gepubliceerd...

Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld

Straks die 100ste verjaardag vieren in stijl!

Uitgerekend nu de bioscopen nog dicht zijn heeft het gezaghebbende Britse magazine Time-Out Pathé Tuschinski in Amsterdam uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het blad heeft de lijst, samengesteld door redacteuren en kunstkenners, gepubliceerd in de editie die deze week verschijnt.

De jury prijst Tuschinski als een "nooit oud geworden droompaleis, met een elegante mix van art deco en art-nouveau en strakke modernistische accenten".

Het blad raadt zijn lezers aan "een bedevaartstocht te maken naar dit weelderige, historische heiligdom voor de films". Deze foto is uit 2018 - zullen we er ooit weer zo bijzitten?

Het majestueuze Tuschinski-theater aan de Regulierbreestraat in Amsterdam werd geopend in oktober 1921 en was al vele malen de locatie voor premières.

Het theater was een droom van bioscoopexploitant Abraham Tuschinski, die terwijl hij op doorreis was naar de VS in Nederland bleef wonen. De bioscoop geldt nog steeds als een architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

Pathé heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het gebouw, ter gelegenheid van de naderende honderdste verjaardag. Het theater werd een paar maanden geleden al door de International Cinema Technology Association (ICTA) uitgeroepen tot het mooiste klassieke filmtheater van Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Foto's (c) Pathé Tuschinski, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in