Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

De Cecil B. DeMille Award krijg je niet zomaar.

Al sinds 1980 is Tom Hanks een van de meest geliefde acteurs ter wereld (en een van de aardigste mensen in Hollywood). Op zijn cv staan 91 personages en 58 credits als producer, hij won twee Academy Awards voor Beste Acteur achter elkaar (voor Philadelphia in 1993 en Forrest Gump in 1994), vier Golden Globes en zes Emmy's.

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

En hij kan op 5 januari ook de Cecil B. DeMille Award in zijn prijzenkast zetten: die krijgt hij tijdens de uitreiking van de Golden Globes.

Hanks begon als tv-acteur met rollen in The Love Boat, Taxi en Family Ties...

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

...en promoveerde met Splash in 1984 naar het witte doek. Daar speelde hij alles, van comedy's tot drama's waarbij hij zich door de jaren heen ontpopte als een van de beste acteurs van Hollywood. Hierbij vijf redenen om nóg meer van hem te houden.

Hij is old school

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

De man is dol op ouderwetse typemachines (hij verzamelt ze) en heeft de Hanx Writer app ontwikkeld waarmee je op een tablet de ervaring van een typemachine kunt hebben, compleet met het “bang bang clack-clack-clack- pucka-pucka-pucka-pucka” geluidseffect, om Tom zelf te citeren. Er zit een 'delete' knop op, maar die kunnen puristen uitzetten.

Hij is écht aardig

In 2013 ontmoette hij autistische superfan Sarah Moretti die al jarenlang alles van hem bijhoudt in plakboeken. Na afloop van zijn voorstelling Lucky Guy op Broadway nam hij niet alleen de tijd om in zijn kleedkamer haar werk te bekijken, maar leek ook nog eens oprecht onder de indruk: 'Sarah, dit is zo geweldig, je moet weten dat zelfs mijn moeder niet zoiets heeft." Aaah.

Hij is sentimenteel

Via zijn Twitterfeed deelt hij alle verloren handschoenen die hij tegenkomt, omdat hij ze zielig vindt.

Hij houdt van zijn fans

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs bij de Golden Globes

Hij gaf in 2011 25 dollar aan een stel dat zijn film Larry Crowne afgrijselijk vond met de woorden: 'Jee, het spijt me dat jullie zo teleurgesteld waren, laat me jullie schadeloos stellen."

Hij heeft zelfspot

Dat Hanks zichzelf niet al te serieus neemt blijkt ook wel uit de manier waarop hij zijn eigen films heerlijk op de hak neemt: hier speelt hij bijna ál zijn rollen in 6 minuten.

Foto's © Hollandse Hoogte, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in