Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Shin hanga: de nieuwe prenten van Japan

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden. Het Sieboldhuis in Leiden is op zich al zeer de moeite van een bezoek waard, maar helemaal door de expositie Shin hanga: de nieuwe prenten van Japan. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken ui...

Shin hanga: de nieuwe prenten van Japan

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden.

Het Sieboldhuis in Leiden is op zich al zeer de moeite van een bezoek waard, maar helemaal door de expositie Shin hanga: de nieuwe prenten van Japan.

Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, moderne Japanse vrouwen, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen worden getoond.

De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zoals Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Torii Kotondo, Hashiguchi Goyō, Itō Shinsui en Ohara Koson zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker.

De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.

Te zien tot en met 11 september 2022 in het Japanmuseum Sieboldhuis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in