Russische prima ballerina Olga Smirnova vlucht naar Nederland

Russische prima ballerina Olga Smirnova vlucht naar Nederland

Ze gaat meteen aan de slag bij het Nationale Ballet.

Prima ballerina Olga Smirnova heeft het beroemde Bolshoi Theater verlaten en is naar Nederland gevlucht. De ballerina,  die in opspraak kwam vanwege haar kritiek op de Russische invasie, is veilig ondergebracht in Amsterdam, bevestig het Nationale Ballet.

Smirnova gaat per direct aan de slag, aldus een woordvoerder. De ballerina sprak zich onlangs uit tegen de Russische invasie in Oekraïne. "Dat maakt werken voor haar in Rusland onhoudbaar," aldus een woordvoerder van het Nationale Ballet. Maandag is ze in Nederland aangekomen, woensdag is ze aan het gezelschap voorgesteld.

Russische prima ballerina Olga Smirnova vlucht naar Nederland

De danseres, die een Oekraïense grootvader heeft, zei eerder op platform Telegram ‘met heel haar hart tegen deze oorlog’ te zijn. Ze had verwacht dat ‘ontwikkelde samenlevingen hun politieke problemen kunnen oplossen middels vreedzame onderhandelingen’ en had nooit kunnen denken dat ze zich voor Rusland zou schamen. Ze deed die uitlatingen toen ze nog in Rusland was, aldus de woordvoerder.

Directeur Ted Brandsen van Het Nationale Ballet noemt Smirnova ‘een exceptionele danseres’. "De achtergrond van de komst van Olga Smirnova is natuurlijk triest. Als gezelschap zijn we aan de andere kant bijzonder verheugd dat zo’n inspirerende danser zich bij ons aansluit.” Smirnova kiest volgens een woordvoerder voor Nederland omdat een samenwerking met Het Nationale Ballet 'al lang op haar verlanglijst staat'.

Haar eerste rol danst Olga Smirnova in Raymonda die 3 april in première gaat in het gebouw van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in