Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ruiken aan kunst: vervlogen geuren in kleuren

Het Mauritshuis biedt nu ook een thuisbeleving. Zodra de musea de deuren weer mogen openen – en dat moment komt nu steeds dichterbij – kun je terecht bij de bijzondere tentoonstelling Vervlogen - Geuren in kleuren in het Mauritshuis in Den Haag. In deze originele tentoonstelling ruik je de 17e ee...

Ruiken aan kunst: vervlogen geuren in kleuren

Het Mauritshuis biedt nu ook een thuisbeleving.

Zodra de musea de deuren weer mogen openen – en dat moment komt nu steeds dichterbij – kun je terecht bij de bijzondere tentoonstelling Vervlogen - Geuren in kleuren in het Mauritshuis in Den Haag.

In deze originele tentoonstelling ruik je de 17e eeuw. Naast prachtige kunstwerken waar de kleuren vanaf spatten en de heerlijke geur je haast tegemoet komt, hangen er ook schilderijen en tekeningen waar je je neus het liefst bij dichtknijpt.

Speciaal voor wie niet kan wachten, is er de allereerste digitale interactieve geur- en kijk-rondleiding ter wereld samengesteld. Culinair journalist Joël Broekaert en Mauritshuis-conservator Ariane van Suchtelen nemen je als kijker digitaal mee achter de gesloten deuren van de tentoonstelling voor een fantastische rondleiding. Bekijk de prachtige schilderijen van de tentoonstelling én ruik ze! Met behulp van de speciale geurpompjes in de geurbox kun je tijdens de rondleiding de geuren van de tentoonstelling écht opsnuiven. 

Parfum: Zeelucht

Onderdeel van de tentoonstelling is een speciaal gemaakt parfum dat ruikt naar de Noordzee. Frank Bloem bestudeerde twee jaar lang de geur van de Noordzee. Zijn onderzoek in opdracht van de Ambassade van de Noordzee resulteerde in een ‘geurkunstwerk’: Zeelucht. 'Een verfrissende, zilte sensatie met de geur van helmgras, zeealsem, duinroos. De geoefende neus neemt op de achtergrond een vleugje paardenvijg en een briesje teer waar,' aldus het persbericht.

(c) Frank Bloem / The Snifferoo

"Het is mijn associatie bij de zee; mijn beleving,” zegt Bloem in het AD. “Dat vind ik ook zo leuk aan een geur; je kan bijna niet anders dan je eigen herinneringen gebruiken om te ruiken. Wij woonden in Haarlem en gingen vaak wandelen in de duinen; ‘s zomers gingen we altijd kamperen op Vlieland. Al die herinneringen en informatie heb ik geprobeerd te gebruiken.”

Bloem verwerkte veertig verschillende geuren in Zeelucht, van helmgras en hout, van kwal en krab, frietkraam en zonnebrand en van graafmachine en Hoogovens. Maar de basis wordt gevormd door dimethylsulfide. “Dat is de echte zeegeur; het is een goedje dat bijna alle dieren en planten in de zee produceren."

Op een rij: 

  • Zeelucht van Frank Bloem is te bestellen via Ambassadeur van de Noordzee  (50 ml, € 59,50, excl. verzendkosten).
  • VERVLOGEN – geuren in kleuren is t/m 29 augustus te zien in het Mauritshuis in Den Haag.
  • De geurbox is te bestellen via het Mauritshuis (€ 20,00, excl. verzendkosten)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in