Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Rob de Nijs gaat stoppen

Na bijna zestig jaar zet hij een punt achter zijn carrière Wie bijna zestig jaar op het podium staat, heeft drie generaties fans. Het is dus even schrikken dat Rob de Nijs (76) stopt met zingen. Onlangs werd bij de zanger de ziekte van Parkinson geconstateerd. "Het is natuurlijk dramatisch nieuws...

Rob de Nijs gaat stoppen

Na bijna zestig jaar zet hij een punt achter zijn carrière

Wie bijna zestig jaar op het podium staat, heeft drie generaties fans. Het is dus even schrikken dat Rob de Nijs (76) stopt met zingen. Onlangs werd bij de zanger de ziekte van Parkinson geconstateerd. "Het is natuurlijk dramatisch nieuws," zegt hij in Privé. "Maar we zijn er niet door platgewalst. Eerst wel, nu weer overeind gekrabbeld en het gaat weer."

Op de vraag of hij bang is, zegt hij dat de paniek wel even toesloeg. "We hebben het er niet de hele dag over, zeker niet. Maar zodra ik 's morgens wakker word, is het besef er wel natuurlijk. En dat is zwaar. Het is een progressieve ziekte, hè? Het wordt alleen erger, nooit meer beter. En hoe het gaat verlopen, we laten het maar op ons afkomen. Henriëtte (zijn vrouw) is geweldig. Die was verpleegster vroeger, dat kan nog van pas komen. Ze is heel sterk en geweldig. Heel nuchter, en dat moet je hebben. Aan dat gepanikeer heb je niks."

De zanger heeft al vijftien jaar last van trillingen. "Dat begon ooit met een kopje koffie neerzetten. En het werd steeds erger, maar toch heette dat een tremor en géén Parkinson. Het ging wel van kwaad tot erger, zodat ook het publiek het opviel. Ik maakte er maar grapjes over en kreeg er nog applaus voor ook. Dat ik Parkinson heb, is echt nieuw, iets van de laatste weken. En dat hakt er nu flink in."

Rob de Nijs werd onder meer bekend met de nummers Ritme van de Regen, Jan Klaassen de Trompetter, Dag zuster Ursula, Malle Babbe en Banger Hart. Hij won als best wel dreamy negentienjarige een talentjacht waarvan de prijs een platencontract was. Zijn eerste grote hit was Ritme van de Regen in 1963.

Naast zingen acteerde De Nijs in onder andere Oebele en was hij als Bertram Bierenbroodspot de lead in Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Gezien zijn talent en timbre is het altijd een raadsel gebleven dat hij nooit heeft geprobeerd internationaal door te breken, maar De Nijs heeft altijd volgehouden heel gelukkig te zijn in Nederland.  

De Nijs stopt niet meteen met optreden. Naar eigen zeggen geeft hij het nog een jaar. "Mijn stem houdt zich fantastisch, ik zou nog jaren door kunnen," zegt hij. "Maar door dit... houdt het op. En dat is een streep door de rekening. Ik wil het publiek wel de Rob de Nijs geven die ze gewend zijn. Niet een beverig mannetje dat... nou ja, maak de zin maar af. Daarom denk ik: nog een jaar.”

De Nijs: "Ik wil nog een nieuwe cd maken en op een nette manier, na zestig jaar, afscheid nemen van het publiek. Ik maak mijn huidige tour gewoon af en dan volgt volgend jaar een afscheidstour langs alle provincies en een allerlaatste concert in Amsterdam, waar ik vandaan kom en waar alles voor me begon."

Rob de Nijs trouwde en scheidde van Elly Hesseling..

...en Belinda Meuldijk...

...en is sinds 2008 getrouwd met Henriette Koetschruiter. Hij heeft twee zoons met Belinda en een met Henriette.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in