Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prachtige nieuwe museumsjaals in het Rijks

Kunstwerkjes die je lekker warm houden. De gemiddelde museumshop is een schatkamer aan mooie cadeaus en het Rijks Museum (de spatie went nooit…) is daarop geen uitzondering. Nieuw in de collectie zijn twee sjaals van textielontwerper Hellen van Berkel, die al heel lang samenwerkt met het Rijks. E...

Prachtige nieuwe museumsjaals in het Rijks

Kunstwerkjes die je lekker warm houden.

De gemiddelde museumshop is een schatkamer aan mooie cadeaus en het Rijks Museum (de spatie went nooit…) is daarop geen uitzondering. Nieuw in de collectie zijn twee sjaals van textielontwerper Hellen van Berkel, die al heel lang samenwerkt met het Rijks.

Eén sjaal (modal/zijde 135x135 cm) heeft de Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn als motief. Het origineel is geschilderd rond 1650. Je ziet een zwaan die energiek haar nest verdedigt tegen een hond. Het gevecht werd in latere eeuwen politiek geduid: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden.

Met die interpretatie kwam het schilderij in 1800 als eerste aankoop in de Nationale Kunstgalerij (de voorloper van het Rijksmuseum) terecht. Het werd voor 100 gulden gekocht en geldt nog steeds als een van de topstukken van het Rijksmuseum.

De andere sjaal (modal/kasjmier 60x200cm) dieren uit de prachtige schilderijen van Melchior d'Hondecoeter. Het is geschilderd rond 1690. We zien twee doodshoofdaapjes uit Midden-Amerika, twee witte geelkuifkaketoes uit Australië, een grijze roodstaartpapegaai uit Afrika en een rode vrouwenlori uit Indonesië...

...samen met nog meer fraaie vogels bracht d’Hondecoeter deze dieren bijeen in dit schilderij, bestemd voor Paleis Het Loo van Willem III. Het hing boven de deur in het privékabinet van de koning. Voor wie nog meer cadeaus met een kunstachtergrond zoekt: