Magisch: een boek dat je laat snikken van het lachen.
Voor wie, net als ik, hartstikke moe is en niet per se op zoek is naar nieuwe prikkels (de enige prikkel die ik voorlopig wil is die van de naald van Het Vaccin), ben ik in mijn boekenkast gedoken voor een paar fijne re-reads, à la het werk van Olaf J. de Landell, dat in lockdown één al eens langs kwam. Misschien zit er wat bij voor je?
Een Korte Geschiedenis Van De Tractor In De Oekraine – Marina Lewycka
Wat doe je als je bejaarde vader hertrouwt met een jonge, geldbeluste del? Het overkomt twee zusters die met lede ogen en knarsen tandend moeten aanzien hoe hun vader wordt ingepalmd door de Oekraïense 'Orkaan Valentina' met haar fabelachtige boezem en haar zucht naar groen satijnen ondergoed, grote auto's en allerhande nieuwe spullen waar een mens in het Westen immers recht op heeft. De zusters zullen hun oude vetes opzij moeten zetten om alles tot een goed einde te brengen.
Of het nu kwam omdat mijn eigen bejaarde vader rond 2005 (de tijd waarin dit boek uitkwam) op vrijersvoeten was of omdat het gewoon een heel grappig boek is: ik heb gesnikt van het lachen om dit boek en het aan zeker tien mensen cadeau gegeven.
Ben Elton – Hartstikke beroemd
Eén huis. Tien deelnemers. Dertig camera's. Veertig microfoons. Op dag 27 wordt een lijk gevonden. Het publiek kan eindelijk zijn voyeuristische honger stillen als, aangevuurd door een meedogenloze publiciteitsmachine, een aantal onbekende mensen zwicht en zich aanmeldt voor de real-life soapserie Huisarrest.
Dit boek steekt heerlijk de draak met realityshows en ik vind het een fijne voorzet op de nieuwe editie van Big Brother. Vooral omdat je steeds denkt: 'Wie zíjn die mensen en waarom doen ze dit?'
Rosie zegt Ja – Dawn French
De superrijken van Manhattan hebben hun eigen strikte gedragsvoorschriften. In het kille appartement van de familie Wilder-Bingham aan Park Avenue bestuurt matriarch Glenn haar huishouden als een generaal. Wanneer de Engelse giga-optimiste Rosie als nanny hun huis binnenstuitert, heeft niemand in de gaten dat ze lak heeft aan al die regels. Rosie - achtendertig, excentriek, met een geheim verdriet en een hart zo groot als New York - begint hun levens draad voor draad te ontrafelen.
Naast heel grappig is dit boek zo geschreven dat je uiteindelijk ook te doen krijgt met Enge Glenn. Het is bovendien een aanrader voor mensen die moeite hebben met nee zeggen.
The Queen and I
Wat als een Republikein de Britse monarchie ontmantelt en koningin Elizabeth en haar familie in een achterstandswijk laat wonen? Dat is het gegeven van de Queen and I. Ik heb het niet in een Nederlandse vertaling kunnen vinden, maar zou je sowieso de Engels adviseren, vanwege het verrukkelijke tongue in cheek gehalte.
Het is een ouwetje uit 1992: de Queen Mum, prinses Margaret en prinses Diana leven allemaal nog. Maar Townsend schrijft het zo heerlijk beeldend dat je het gerust kunt lezen, zeker met het meest recente seizoen van The Crown in je achterhoofd.
Queen Camilla
Sue schreef ook nog een vervolg op The Queen and I: Queen Camilla. Hier duikt een jaren geleden afgestane liefdesbaby van Charles en Cam op, die aanspraak maakt op de troon, in een periode waar de monarchie een comeback dreigt te maken. Dit boek is extra boeiend door de politieke verhaallijn die op de achtergrond speelt: Townsend schreef het in 2006, met een zeer vooruitziende blik naar het effect van de Johnsons en Trumps van deze wereld.
Ik zou zeggen: van Sue Townsend moet je eigenlijk alles lezen wat je te pakken kunt krijgen, van Adrian Mole tot De vrouw die een jaar in bed ging liggen. Maar toch vooral deze twee: het zijn mijn go-to boeken als ik even wil schateren van het lachen.
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in