Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Noor Jon Fosse krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2023

Hij werd eerder al genomineerd voor de International Booker Prize: Noor Jon Fosse krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2023.

16 October 2019, Jon Fosse

De Nobelprijs Literatuur is dit jaar toegekend aan de Noor Jon Fosse. Dat heeft de Zweedse Academie in Stockholm bekendgemaakt.

De 64-jarige Noorse schrijver krijgt de prijs voor "zijn vernieuwende toneelstukken en proza die een stem geven aan het onuitspreekbare", luidt het op de website van het Nobelcomité. De prijs wordt in december uitgereikt in Oslo.

"Ik ben overweldigd en dankbaar", aldus Fosse in een persbericht. "Ik beschouw dit als een prijs voor literatuur die vooral literatuur wil zijn, zonder enige andere overweging."

Nynorsk

Fosse, geboren op 29 september 1959 in Haugesund, Noorwegen, is een veelzijdige schrijver die niet gemakkelijk toegankelijk is voor het grote publiek. Toch is hij een van de levende auteurs wiens toneelstukken het meest worden opgevoerd in Europa.

Zijn immense oeuvre, geschreven in de kleinere Noorse standaardtaal Nynorsk en in verschillende genres, bestaat uit een rijke waaier aan toneelstukken, romans, poëziebundels, essays, kinderboeken en vertalingen.

Hij verscheen als toneelschrijver op de Europese scène met zijn toneelstuk Someone is going to come ("Er gaat iemand komen"). Zijn roman Boathouse (1989) kreeg lovende kritieken.

Zijn grootste werk tot nu toe is Septologie. De zeven delen zijn gepubliceerd in drie boeken: De andere naam, Ik is een ander en Een nieuwe naam. 'Dit was eens maar nooit weer', zei hij in 2019 in een interview.

En: 'Ik schrijf niet om me uit te drukken, maar om me van mezelf te ontdoen. Ik schrijf niet autobiografisch. Ik doe precies het omgekeerde: ik ontken het, of transformeer het, of transcendeer het in een vorm'. Septologie was onder meer genomineerd voor de International Booker Prize.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Getty Images