Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Na 30 jaar is het Evoluon weer open!

Eerste expositie: Back to the Future. Wie als kind door het noordwesten van Eindhoven reed, herinnert zich vast nog wel de spectaculaire aanblik van het Evoluon, een enorme vliegende schotel die daar net geland leek. Van binnen was het al even overweldigend - het is en blijft een spraakmakend geb...

Na 30 jaar is het Evoluon weer open!

Eerste expositie: Back to the Future.

Wie als kind door het noordwesten van Eindhoven reed, herinnert zich vast nog wel de spectaculaire aanblik van het Evoluon, een enorme vliegende schotel die daar net geland leek. Van binnen was het al even overweldigend - het is en blijft een spraakmakend gebouw.

In 1966 ging het gebouw open, het was een geschenk van Philips aan de lichtstad, ter ere van het 75-jarig bestaan van het bedrijf.

Destijds was het een soort wetenschapsmuseum annex showroom voor high tech snufjes (beeldbellen!) waar we nu vertederd naar zouden kijken – toen ervoer je het echter als pure toekomstmuziek.

Het Evoluon was een grote hit, tot in de jaren tachtig Philips een beetje in de versukkeling raakte en het gebouw alleen nog open ging voor besloten gezelschappen. Daaraan komt vandaag een einde: het Evoluon is weer open als publiek, als museum. Niet van toen, maar met de blik op de toekomst gericht, te beginnen met de openingstentoonstelling RetroFuture. Hierin loop je door tien verschillende tunnels die allemaal verschillende werelden en perspectieven tonen.

'Wie de wereld naar zijn hand wil zetten moet vooruitkijken, de toekomst in,' zo meldt het Evoluon. 'Veranderingen en vernieuwing worden in gang gezet door mensen die geloven dat de wereld beter of anders kan. Het zijn de kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en grote denkers die tastbaar maken wat anderen nog niet zien.'

'Het is onze plicht optimistisch te zijn over de toekomst'

RetroFuture is ‘s werelds eerste grote tentoonstelling over de toekomst van het verleden. Wat gisteren vreemd, onwennig en kunstmatig was, is vandaag vertrouwd of zelfs natuurlijk. "Het is onze plicht optimistisch te zijn over de toekomst”, zegt kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort, de drijvende kracht achter de wederopstanding, in de NRC.

‘There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew'

De eerste twee à drie jaar presenteren we voorgerechten”, zegt hij. „Het hoofdgerecht volgt in 2025. Dan gaan we op reis met Ruimteschip Aarde. De grote vraag van dit moment is immers: hoe brengen we onze planeet weer een etappe verder in een fascinerende ontdekkingsreis? Met in het achterhoofd het prachtige citaat van de Canadese filosoof en onderzoeker Marshall McLuhan: ‘There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew.’ ”

Tickets: Evoluon

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in