Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Modern: frisse blik op Van Gogh, Rietveld en andere vernieuwers

Tijdloze schoonheid en 100+ jaar oud design dat nog altijd hip oogt: expositie Modern biedt een frisse blik op Van Gogh, Rietveld en andere vernieuwers.

Robert Delaunay

Geweldige tentoonstelling met Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen.

Het Stedelijk toont ruim 300 werken van 200 kunstenaars en ontwerpers, uit wel 20 stromingen. MODERN werpt een frisse blik op internationaal bekende namen als Vincent van Gogh, Gerrit Rietveld en Fernand Léger, en brengt vele minder bekende makers als Suzanne Valadon, Germaine Krull en Christopher Dresser voor het voetlicht. Het is opvallend hoe verrassend en vernieuwend deze kunstenaars en ontwerpers waren, en hun tijd ver vooruit.

Jan Toorop 1901, Marie, Lies en Nelle Volker van Waverveen

De negentiende en begin twintigste eeuw: een tijd van industrialisatie, stoommachines en oceaanstomers, van wetenschap en fotografie, reclame en een bloeiend uitgaansleven. De burger gaat kunst kopen, en wil zich herkennen in de eigen tijd.

Stedelijk, Vincent van Gogh, buitenwijk van Parijs, gezicht vanaf Montmarte, 1887

Er is weinig behoefte meer aan historiestukken en Bijbelse vertellingen, men wil herkenbare onderwerpen uit het dagelijkse leven zien, en het liefst nog een glimp van de toekomst. Dat geldt ook voor de vormgeving: nieuwe materialen en technieken sluiten aan bij de eigen tijd.

Voor iedereen

Josef Hoffmann bestek, rond model, 1906 - Stedelijk

Kunstenaars en ontwerpers braken met tradities en legden de basis voor wat wij nu als modern zien. Van realisme en impressionisme tot Dada, van Arts and Crafts en Art Nouveau tot Bauhaus en De Stijl: iedere maker was baanbrekend.

Jan Toorop, 'voorstudie Het heden, voor tegeltableau Verleden, Heden, Toekomst voor de Beurs van Berlage', 1902

Veel kunstenaars hebben een betere wereld voor ogen en richten zich op gemeenschapskunst, zichtbaar voor iedereen. Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de monumentale voorstudies van Jan Toorop voor een keramisch drieluik dat nog altijd in de Beurs van Berlage te vinden is.

Stedelijk Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand, model basculant, 1928

Ook ontwerpers willen met hun werk bijdragen aan een ideale maatschappij. De Stijl en het Bauhaus introduceren een sobere, functionele vormgeving, ontdaan van decoraties en gericht op het creëren van een nieuwe, universele omgeving voor iedereen.

Stedelijk Odilon Redon, Femme dans les fleurs,ongedateerd

De meest succesvolle gemeenschapskunst ontstond echter buiten Europa en Noord-Amerika: in de opstelling zijn ceremoniële objecten te zien, zoals een moskeekleed uit Iran, boombastdoeken uit Fiji en Nieuw-Guinea, een Kuba-kleed uit Congo, en Surinaamse Marron-kleding.

Stedelijk, Fernand Leger, Les trois camarades, 1920

Modern is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam tot en met 24 september 2023.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Stedelijk Museum Amsterdam