Literatuurprijs Gouden Ganzenveer naar Margot Dijkgraaf

Literatuurprijs Gouden Ganzenveer naar Margot Dijkgraaf

'Sensibele en erudiete ambassadeur van de letteren.'

De Gouden Ganzenveer is dit jaar toegekend aan literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf. Dat heeft voorzitter Jet Bussemaker van Academie De Gouden Ganzenveer bekend gemaakt in het radioprogramma De Taalstaat.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instituten die veel betekend hebben voor het geschreven woord in Nederland,

Dijkgraaf krijgt de prijs vanwege haar rol als "sensibele en erudiete ambassadeur van de letteren". Ook wordt de literatuurcriticus en auteur door de Academie De Gouden Ganzenveer geprezen voor het onder de aandacht brengen van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen.

Met Parijse pen

Margot Dijkgraaf (1960) is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator en schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren, over Hella S. Haasse en Cees Nooteboom. Haar recentste boek is Met Parijse pen. Literaire omzwervingen (met fotograaf Bart Koetsier, Boom, 2020).

Literair aanjager

Met een scala aan partners in de internationale boekenwereld organiseert ze in binnen- en buitenland literaire activiteiten.  Recent was ze intendant van de campagne Les Phares du Nord van het Nederlands Letterenfonds en de Nederlandse ambassade in Parijs, waarbij Nederlandstalige literatuur eregast was op grote Franse festivals.

Binnenkort staat die centraal op het festival Le livre sur les quais in Morges, Zwitserland. Dijkgraaf is de initiatiefnemer van de Europese Literatuurprijs en co-organiseert jaarlijks de European Literature Night en de State of the European Literature, in samenwerking met EUNIC en de UvA/geesteswetenschappen. 

Massief gouden veer

Dijkgraaf was onder andere directeur van het Centre Français du livre bij Maison  Descartes, van Academisch-cultureel Centrum SPUI25 en vervult advies-, jury- en bestuursfuncties in het culturele veld. Momenteel werkt ze aan een boek dat de voorlopige titel heeft In de voetsporen van mijn grootvader. Ze ontvangt als bokaal een massief gouden veer met een gewicht van 53,2 gram. De prijsuitreiking vindt op 20 september plaats in Amsterdam.

Gouden Ganzenveer bestaat sinds 1955

De eerste uitreiking van de Gouden Ganzenveer was in 1955. De aanleiding hiervoor was het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond.

Vorig jaar won schrijver Abdelkader Benali de Gouden Ganzenveer. Eerdere winnaars waren onder anderen Arnon Grunberg, Xandra Schutte en Ramsey Nasr.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in