Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Leiden: wordt het wetenschap of winti?

We stellen twee topmusea aan je voor, in de 'stad der ontdekkingen'.  Prachtige stadsgezichten, leuke winkels, maar ook: verrassende vondsten, voor een dagje (en nachtje?) weg in eigen land. Leiden heeft meer fantastische musea op loopafstand van elkaar te bieden dan welke andere stad in Nederlan...

Leiden: wordt het wetenschap of winti?

We stellen twee topmusea aan je voor, in de 'stad der ontdekkingen'. 

Prachtige stadsgezichten, leuke winkels, maar ook: verrassende vondsten, voor een dagje (en nachtje?) weg in eigen land. Leiden heeft meer fantastische musea op loopafstand van elkaar te bieden dan welke andere stad in Nederland. Zoals…

Rijksmuseum Boerhaave

Recent gekozen tot Europees Museum van het Jaar: het volledig vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave, dat op een meeslepende manier wetenschap en geneeskunde tot leven brengt.

Prachtig vormgegeven, prikkelt de nieuwsgierigheid en heeft unieke voorwerpen in de collectie, van het microscoopje van Antoni van Leeuwenhoek tot de pen van Einstein. Echt een plek waar je geweest móet zijn, om te kunnen waarderen dat Nederland al vijf eeuwen lang grote bijdragen levert aan de wetenschap. Dat mag je er zelf trouwens ook doen, door mee te denken over grote vragen van nu.  

Hemels!

De tijdelijke tentoonstelling 'Kosmos: Kunst & Kennis' in het Boerhaave gaat over de verbeelding van het heelal door de eeuwen heen. De beroemde sterrenkundige Ewine van Dishoeck is de gastconservator en zij combineert mooie kunstwerken met indrukwekkende wetenschap. Te zien van 10 oktober 2019 t/m 15 maart 2020.

Museum Volkenkunde

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De een zoekt het bij een therapeut, de ander bij een arts. En wereldwijd zoeken ook veel mensen het bij andere genezingstradities, van winti en ayahuasca tot sjamanen en heksen.

In de expositie Helende Kracht (tot en met 5 januari 2020) komen ze allemaal voorbij en maak je een spirituele reis langs magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden, sjamanenmantels en zoveel amuletten dat het wel geluk móet brengen.

En verder?

Al sinds 1837 verzamelt het Leidse Museum Volkenkunde het cultureel erfgoed van de wereld. Je vindt er duizenden jaren oude kunstschatten, maar ook alledaagse dingen zoals kleren, eetgerei en speelgoed. Het is een heel bijzondere collectie, in een bijzondere stad die het bezoeken waard is. 

Openingsfoto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in