Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Leiden is dé museumstad dit voorjaar

Ontdek maar liefst dertien topmusea in deze gezellige stad. Déze moet je echt zien.   Nouveau samen met Leiden & Partners Verwonder je over de schatten van de wetenschap, leer alles over het leven van de Jonge Rembrandt en dompel je onder in de natuur. Met dertien topmusea op loopafstand van elka...

Leiden is dé museumstad dit voorjaar

Ontdek maar liefst dertien topmusea in deze gezellige stad. Déze moet je echt zien. 

Nouveau samen met Leiden & Partners

Verwonder je over de schatten van de wetenschap, leer alles over het leven van de Jonge Rembrandt en dompel je onder in de natuur. Met dertien topmusea op loopafstand van elkaar, vol uiteenlopende exposities en boeiende tentoonstellingen valt er van alles te ontdekken. Een cultureel dagje in Leiden gepland? Sla de volgende drie musea dan zéker niet over.

Ontwerper Christa Ehrlich in Museum De Lakenhal

In Museum De Lakenhal maak je kennis met de van oorsprong Oostenrijkse Christa Ehrlich (1903-1995), die honderd jaar geleden naar Voorschoten vertrok en daar baanbrekend modern tafelzilver ontwierp. Ze werd in de jaren twintig en dertig bekend door haar krachtige, elegante zilverwerk. Als twintiger maakte Ehrlich al snel naam in Wenen, waarna ze overstapte naar de Zilverfabriek van Van Kempen, Begeer & Vos in Voorschoten. Hier experimenteerde zij met modernistische vormgeving en de taal van de machine. Zo creëerde zij ontwerpen die een spannend contrast vormden met het klassieke zilver uit die tijd. 

Christa Ehrlich – Pionier in design is van 13 mei t/m 28 augustus te zien in Museum De Lakenhal in Leiden. Tickets via lakenhal.nl

Ervaar de lente op z’n best in Hortus botanicus Leiden

Ontdek de unieke plantencollecties van de Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. Deze sfeervolle botanische tuin werd in 1590 door de Universiteit Leiden opgericht als tuin voor onderwijs en onderzoek. In de loop van de geschiedenis ontplooide het zich als dé plek voor ontwikkelingen op het gebied van planten. Leuk om te weten: op deze plek werden door beroemd botanicus Carolus Clusius de eerste tulpen van Europa gekweekt. Van kleurrijke bolgewassen tot een bloemenzee uit Zuidoost-Azië: in het voorjaar is de collectie een lust voor je zintuigen. Ook in de Tropische Kassen zijn échte juweeltjes te zien. Aanrader: de knalgele Mysorewinde. Laat je in de tuinen en kassen verrassen door de veelzijdigheid van de botanische wereld. Ervaar de lente op z’n best in de Hortus en koop je online ticket via tickets.hortusleiden.nl.

Keizerlijke luxe en de vergeten keizer Domitianus in Rijksmuseum van Oudheden

Pracht en praal, macht en moord in het oude Rome: met een grootse tentoonstelling zet het Rijksmuseum van Oudheden de ‘vergeten’ keizer Domitianus in de schijnwerpers. In de lange rij van Romeinse keizers wordt hij vaak vergeten. Opvallend, want zijn regeerperiode (81-96 na Chr.) was een ‘gouden tijd’ van vrede en rijkdom. In Rome liet hij de prachtigste monumenten bouwen, die je nog steeds kunt bewonderen. Internationale topstukken, spectaculaire animaties, films en vergezichten over Domitianus’ Rome nemen je mee op een zoektocht naar wie hij was als politicus, minnaar en zelfverklaarde ‘god op aarde’.

God op aarde: Keizer Domitianus is t/m 22 mei 2022 te zien in Rijksmuseum Van Oudheden, Leiden. Tickets en info: rmo.nl.

En daarna de stad in!

Leiden is verkozen tot één van de beste binnensteden van Nederland. Verken het Pieterskwartier van Leiden vol interieur- en brocantewinkels, unieke kledingzaken en de leukste horeca hotspots. De schilderachtige wijk doet denken aan het Parijse Quartier Latin. Ook is er de Latijnse School, waar niemand minder dan Rembrandt les heeft gehad. Wil je echt iets unieks doen? Kijk aan Lokhorststraat 16 door ‘t raam en laat je schetsen door Rembrandt 2.0. Om de hoek gaat je experience verder bij de Young Rembrandt Studio waar je in zeven minuten de kinderjaren van de getalen­teerde schilder ziet. Moe en voldaan na alle indrukken? Plak er dan een nachtje aan vast en overnacht. Bekijk het speciale Nouveau-arrangement!