Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Leestip: het sierlijk geschreven Bal Der Gekken

Dompel je onder in het Parijs van het Belle Epoque! Binnenkort verschijnt Het Bal Der Gekken van de veelbelovende Franse auteur Victoria Mas in de Nederlandse vertaling. Het boek ontving in 2019 al de Prix Renaudot om de prachtige schrijfstijl en het verrassende plot. Ondanks dat het zich 136 jaa...

Leestip: het sierlijk geschreven Bal Der Gekken

Dompel je onder in het Parijs van het Belle Epoque!

Binnenkort verschijnt Het Bal Der Gekken van de veelbelovende Franse auteur Victoria Mas in de Nederlandse vertaling. Het boek ontving in 2019 al de Prix Renaudot om de prachtige schrijfstijl en het verrassende plot. Ondanks dat het zich 136 jaar geleden afspeelt, is het reuze actueel in deze tijd, waarin seksisme nog alom vertegenwoordigd is.

Terug in de tijd

Het verhaal begint in het gesticht van Salpêtrière, 1885. Heel Parijs is in de ban van dokter Charcot en zijn openbare hypnosesessies, waarin hij gek of hysterisch verklaarde vrouwen behandelt. Het uitschot van de samenleving. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij de vrouwen als dusdanig bestempeld om van hen af te zijn? Eén avond per jaar lijkt deze vraag irrelevant, als de Parijse elite danst met de gek verklaarde vrouwen. Het bal der gekken is voor zowel de elite als de verbannen vrouwen het hoogtepunt van het jaar en voor de laatsten een zeldzaam moment van hoop.

Wankelende verhoudingen

Geneviève werkt al jarenlang als hoofdverpleegster in Salpêtrière. Na het verlies van haar veel te vroeg overleden zusje heeft zij het geloof de rug toegekeerd en al haar hoop en vertrouwen op dokter Charcot en zijn nieuwe wetenschap gevestigd. Maar alles begint te veranderen met de komst van Eugénie, de 19-jarige dochter uit een bourgeoisiefamilie. Eugénie heeft een geheim en dringend hulp nodig van Geneviève. Tijdens het bal der gekken zal alles op zijn kop worden gezet en worden alle bestaande verhoudingen voorgoed aan het wankelen gebracht.

Het Bal der Gekken van Victoria Mas kost € 22 en verschijnt op 6 mei.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in