Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kostuumdrama over Marie Antoinette in de maak

De serie zal op BBC2 te zien zijn. Goed nieuws voor liefhebbers van weelderig kostuumdrama: er komt een achtdelige serie over Marie Antoinette aan. De serie is geschreven door Deborah Davis die eerder The Favourite (met Olivia Colman als Queen Anne) schreef. Een en ander wordt geproduceerd door h...

Kostuumdrama over Marie Antoinette in de maak

De serie zal op BBC2 te zien zijn.

Goed nieuws voor liefhebbers van weelderig kostuumdrama: er komt een achtdelige serie over Marie Antoinette aan. De serie is geschreven door Deborah Davis die eerder The Favourite (met Olivia Colman als Queen Anne) schreef. Een en ander wordt geproduceerd door hetzelfde team dat Versailles afleverde, om je een idee van de look en feel te geven.

Er wordt gefilmd in Château de Fontainebleau, Château de Vaux-le-Vicomte, en natuurlijk in en om Versailles. Voor de kostuums, veelal met de hand gemaakt, zijn 'les petites mains', de zeer vakkundige naaisters van het atelier van Chanel ingehuurd.  

Duitse Emilia Schüle neemt de leading lady voor haar rekening, koning Louis XVI wordt gespeeld door Louis Cunningham. Het script belooft een feministische kijk op het leven van Marie Antoinette die op haar veertiende werd uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins. De Franse adel keek erg neer op het 'Oostenrijkse aartshertoginnetje'. Marie Antoinette kwam echter uit een geslacht van koppige vrouwen met veel esprit en liet zich niet kleinkrijgen.

Het plot draait om haar pogingen haar weg te vinden aan het Franse hof en de enorme druk die ze ervoer om een mannelijke erfgenaam te baren. Pas acht jaar na hun huwelijk kreeg ze hun eerste kind: hovelingen gaven haar de schuld dat ze niet eerder voor kinderen had gezorgd, maar historici hebben ontdekt dat Louis zijn vrouw de eerste zeven jaar van hun huwelijk niet aanraakte. Haar schoonvader Louis XV had daar minder moeite mee, in een 18de eeuws gevalletje #MeToo.

Ook aan bod komt Louis XV's relatie met Madame du Barry (Gaia Weiss, de dochter van Emma Thompson en Greg Wise), een in armoede geboren courtisane die de maîtresse-en-titre  van de koning werd, tot Louis XVI aan de macht kwam en haar prompt verbande.  

Marie Antoinette zal later dit jaar (of begin 2023) worden uitgezonden op BBC2

Foto's (c) © Caroline Dubois – Capa Drama / Banijay Studios France / Les Gens / Canal+

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in