Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kimono: van Kyoto tot de catwalk

Europa's grootste expositie over kimono's ooit! Binnenkort in het Victoria & Albert Museum in Londen: de grootste expositie over kimono's die ooit in Europa te zien is geweest.  Met stukken van 1660 tot nu, waaronder kostuums uit Memoires Of A Geisha en catwalktoppers, maar ook een zeldzame kimon...

Kimono: van Kyoto tot de catwalk

Europa's grootste expositie over kimono's ooit!

Binnenkort in het Victoria & Albert Museum in Londen: de grootste expositie over kimono's die ooit in Europa te zien is geweest.  Met stukken van 1660 tot nu, waaronder kostuums uit Memoires Of A Geisha en catwalktoppers, maar ook een zeldzame kimono uit het Kyoto van de 17de eeuw.

In totaal worden er 315 items tentoongesteld, waaronder een jurk die door Alexander McQueen is ontworpen voor zangeres Björk, een kimono van Living National Treasure (een hoge Japanse titel) Kunihiko Moriguchi, Star Wars kostuums en ontwerpen van Yves Saint Laurent, Rei Kawakubo en John Galliano.

Met de rechte zomen en hoeken is de kimono – het betekent letterlijk: 'hetgeen iemand draagt' - zo gesneden dat het menselijk lichaam er niet door wordt geaccentueerd. In de kern is het een losse mantel met wijde mouwen die met een ceintuur (de obi) kunstig wordt dichtgebonden. Het is bovendien een verrassend genderneutraal kledingstuk dat wordt gedragen door vrouwen én mannen: met name de eerste dandy's waren er dol op.   

Er zit een Nederlands tintje aan de expositie: door de 17de eeuwse handel tussen Japan en Nederland raakte de kimono hier in zwang, zij het warm gevoerd als aanpassing aan het koele klimaat. Robes waren hier niets nieuws, maar opeens kwamen er stoffen met rijke, levendige kleuren uit het Verre Oosten en werd het onder de rijken een rage. Een portret van Anna Elizabeth van Reede uit 1678 wordt uitgeleend aan het V&A. Het is d eerste keer dat het 't voorouderlijk kasteel Slot Zuylen verlaat.

Kimono's werden sinds het einde van WOII in Japan alleen bij speciale gelegenheden gedragen, maar maken inmiddels een ware revival door onder jongeren. Die wijzen het geïndustrialiseerde trendsysteem van de westerse mode af en kiezen voor meer tijdloze kleding. Vooral op de grootse viering van de 20ste verjaardag – een mijlpaal in Japan – komen de kimono's uit de kast.

Kimono: van Kyoto tot de catwalk is te zien vanaf 29 februari 2020 tot 21 juni 2020.

Foto's (c) V&A Museum, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in