Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: Tijl en de 9de van Beethoven

En hij gaat uit zijn hoofd dirigeren. Tijl Beckand is 14 jaar oud wanneer hij voor het eerst een stukje van de Negende van Beethoven hoort. Vanaf dat moment zit de ‘Negende’ in zijn DNA en ontstaat een levenslange droom die dit jaar gaat uitkomen; de Negende dirigeren! Voor Tijl Beckand is de neg...

Kijktip: Tijl en de 9de van Beethoven

En hij gaat uit zijn hoofd dirigeren.

Tijl Beckand is 14 jaar oud wanneer hij voor het eerst een stukje van de Negende van Beethoven hoort. Vanaf dat moment zit de ‘Negende’ in zijn DNA en ontstaat een levenslange droom die dit jaar gaat uitkomen; de Negende dirigeren!

Voor Tijl Beckand is de negende een rode draad in zijn leven. Zijn vader werd geboren op de geboortedag van Beethoven en zijn moeder zag het levenslicht op zijn sterfdag.

Bovendien, als je zijn eigen geboortedag mixt met het netnummer van zijn stad Den Haag, dan kom je op het geboortejaar van de meester: 1770. Maar dat terzijde... Vast staat is dat hij dit werk al meer dan 1000 keer heeft gehoord, alle plekken kent die er mee te maken hebben en alle ins en outs weet.

Ditmaal gaat zijn liefde voor klassieke muziek dieper

Dat Tijl leuke verhalen kan vertellen over klassieke muziek is algemeen bekend, maar dit keer gaat het verder, dieper. Want wat Tijl wil is het onmogelijke voor elkaar krijgen: het dirigeren van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Met zíjn muzikale opleiding is dat vergelijkbaar met een poging het kanaal over te zwemmen zonder armen en benen. "Ik word de eerste dirigent ter wereld die de Negende Symfonie uit zijn hoofd gaat doen," aldus Beckand.

In de 6-delige reeks vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen.

Bijna drie jaar ging hij in training bij dirigent Jules van Hessen. Misschien lukt het hem ook om een koor samen te stellen dat bestaat uit alle nationaliteiten die Nederland kent. Alle Menschen werden brüder, maar dan ‘the real deal’, zeg maar. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven. 

Verbroedering en eenheid

De 'Negende Symfonie' is een stuk met een mythische status. De koorfinale – 'Ode an die Freude' – is zelfs herhaaldelijk in de Europese geschiedenis als lijflied voor verbroedering en eenheid gebruikt...

...en is als officieel volkslied van de Europese Unie verkozen. In een wereld waarin we proberen om één Europa te smeden past de oproep van Beethoven om zij aan zij te staan. Wat komt daarvan terecht en wat zegt de tekst van Friedrich van Schiller ons nou écht?

Geschiedenis, een onmogelijke uitdaging, een persoonlijk verhaal van Tijl, de strijd van de Eurofielen tegen de Populisten, boeiende reality, verwachte én onverwachte reizen en de aller-allerbeste muziek ter wereld.

Tijl en de Negende van Beethoven is vanaf vanavond 19 december om 19.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. De registratie van het concert is op 23 januari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2 te bekijken. 

Foto (c) Avro/Tros

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in