Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: Mijn Beste Vriendin Anne Frank

De eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank is een aanrader. Wonderlijk maar waar: over Anne Frank is nog nooit een Nederlandse bioscoopfilm gemaakt. Tot nu dan, want vanaf vandaag kun je in de bioscoop naar Mijn Beste Vriendin Anne Frank. En daar zit niet het minste team achter. De film i...

Kijktip: Mijn Beste Vriendin Anne Frank

De eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank is een aanrader.

Wonderlijk maar waar: over Anne Frank is nog nooit een Nederlandse bioscoopfilm gemaakt. Tot nu dan, want vanaf vandaag kun je in de bioscoop naar Mijn Beste Vriendin Anne Frank. En daar zit niet het minste team achter.

De film is geregisseerd door niemand minder dan Ben Sombogaart, die ooit al eens naar de Oscars mocht met zijn genomineerde De Tweeling. Het scenario is van Paul Ruven en Marian Batavier, die in totaal tien jaar bezig waren om het verhaal van Hannah Goslar (inmiddels 92) op papier te krijgen.

In de film leren we echt een andere kant van Anne kennen, die van tiener, kattenkop en niet-engeltje, zoals alleen een vriendin dat zou kunnen omschrijven.

En hoewel de film in handen is van twee jonge meiden, zit het daarmee ook helemaal snor. Josephine Arendsen (Hannah) zit in elke scène van de film en was nog maar veertien (!) tijdens de opnames, maar springt van het scherm. Anne wordt gespeeld door Aiko Beemsterboer (18), eerder dit jaar door de Volkskrant uitgeroepen tot acteertalent van het jaar en in 2020 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Mijn Beste Vriendin Anne Frank gaat zoals de titel al doet vermoeden niet écht over Anne Frank, maar over haar beste vriendin, klasgenoot en bijna-buurmeisje Hannah. Die we leren kennen in het Amsterdam van 1942, maar ook zien in uitwisselingskamp Bergen-Belsen. Waar de twee vriendinnen elkaar weer tegenkomen nadat ze thuis uit elkaar gerukt waren.

Extra bijzonder: de film is gebaseerd op gesprekken met de échte Hannah, die de oorlog overleefde en tegenwoordig in Jeruzalem woont omringd door haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. 

Een pareltje van een film die je echt niet wilt missen.

Beeld: Dutch FilmWorks

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in