Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: De verschrikkelijke jaren tachtig

Nieuwe serie van Kim van Kooten en Tim Kamps. Vanaf vanavond te zien: 'De verschrikkelijke jaren tachtig', naar het gelijknamige boek van Tim Kamps die de serie ook regisseerde. Reken op verwijzingen naar Ter Land, Ter Zee en In De Lucht, Calimero op tv, sleutelkinderen, de dreiging van zure rege...

Kijktip: De verschrikkelijke jaren tachtig

Nieuwe serie van Kim van Kooten en Tim Kamps.

Vanaf vanavond te zien: 'De verschrikkelijke jaren tachtig', naar het gelijknamige boek van Tim Kamps die de serie ook regisseerde. Reken op verwijzingen naar Ter Land, Ter Zee en In De Lucht, Calimero op tv, sleutelkinderen, de dreiging van zure regen en hits van onder meer Pia Zadora en Sandra Kim.

De serie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Kamps, speelt zich af in de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig.

In acht afleveringen leeft de kijker mee met het negenjarige meisje Piet en haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.

De woongroep bestaat uit vier vrouwen (Malou Gorter, Maria Kraakman, Bianca Krijgsman en Hannah van Lunteren), vier kinderen (o.a. Rosa van Leeuwen en Kylian de Pagter) en één man: Bert (Jacob Derwig). Bert is de leider en dat zal de woongroep weten.

Hoe zeg je dat je hart gebroken is als het in huisvergaderingen vooral gaat over wie wanneer naar de afhaalchinees gaat?

In de groep wordt alles gedeeld: geld, de kinderen, yoghurt, valium; alles is van iedereen. Maar, hoe deel je de dingen die je niet kunt vastpakken? Waar laat je verdriet? Hoe zeg je dat je hart gebroken is als het in huisvergaderingen vooral gaat over wie wanneer naar de afhaalchinees gaat?

Iedereen probeert de 183 huisregels van Bert zo goed mogelijk na te leven, maar als de kinderen op een kwade dag uit huis worden geplaatst, realiseren de volwassenen zich dat het zo niet langer gaat. Er moet voorkomen worden dat de groep explodeert. Aan de slag dus. Het grote verdriet dat de woongroep al jaren in stilte met zich meedraagt, moet benoemd.

"De serie gaat over volwassenen die totaal de weg kwijt zijn en wat voor effect dat op hun kinderen heeft," zegt scenarioschrijver Kim van Kooten. "Of het nu om de ouders gaat, de juf op school of een instantie als Jeugdzorg: iedereen deed eigenlijk maar wat. De jaren 80 zijn nog niet eens zo lang geleden, maar het was écht een ander universum. Alhoewel. Als je kijkt naar de toeslagenaffaire - en de jeugdzorg - zijn we misschien niet eens zo heel veel opgeschoten."

'Onze serie moest een mix worden van comedy en diep drama'

"Ik las het boek van Tim en wist meteen: dit moet een serie worden. Tim en ik zijn vrienden en we waren het eigenlijk meteen over alles eens: we wilden heel graag iets maken waarbij meerdere genres door elkaar lopen. […] Onze serie moest een mix worden van comedy en diep drama. In de eerste afleveringen ligt de nadruk meer op de comedy, maar vanaf aflevering drie voel je dat er een emotionele onderstroom zit die je meevoert naar een hartverscheurend eindpunt. Ik denk dat het Tim en mij gelukt is iets te maken dat er nog niet was."

De verschrikkelijke jaren tachtig zie je vanaf vanavond (zondag 6 februari) om 21:15 op NPO 3

Foto's (c) Topkapi / Dennis Wielaert

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in