Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: aangrijpende docu over Britney Spears

'Framing Britney' is vanavond al te zien op Net 5.  Framing Britney, over het niet al te fijne leven van popprinses Britney Spears (39), is de afgelopen al veel te doen geweest. Niet in het minst om de 'glansrol' van Ivo Niehe die haar twintig jaar geleden, toen ze nog heel jong was, een vraag ov...

Kijktip: aangrijpende docu over Britney Spears

'Framing Britney' is vanavond al te zien op Net 5. 

Framing Britney, over het niet al te fijne leven van popprinses Britney Spears (39), is de afgelopen al veel te doen geweest. Niet in het minst om de 'glansrol' van Ivo Niehe die haar twintig jaar geleden, toen ze nog heel jong was, een vraag over haar borsten stelde, iets wat nu echt niet meer zou kunnen.

De documentaire gaat echter over veel meer dan dat. Britney blies als kind de concurrentie al van het podium…

… en werd als puber een wereldster met een Lolita-imago.

Britney's meltdown

Vervolgens raakte Spears in vrije val. De enorme druk om te presteren en aan haar imago en de contractuele verwachtingen te voldoen, was bepaald geen ideale match met haar mentale problemen. Plus: geen opleiding, geen zelfstandigheid, eeuwig in de showbizz-bubbel met personeel – Britney heeft nooit de kans gekregen om zich normaal te ontwikkelen.

Er volgde een bliksemhuwelijk van 55 uur in Las Vegas, ze kreeg vervolgens in 12 maanden twee kinderen van Kevin Federline in de vergeefse hoop zo een stukje eigen leven te kunnen krijgen. Spears scheidde kort na de geboorte van de tweede van Kevin en struikelde vervolgens van inzinking naar meltdown.  

Geen compassie

Het hielp niet dat de media er zonder enige genade opzaten. Britney hoort bij een groep vrouwen waaronder ook Monica Lewinsky, Anita Hill, Marcia Clark, Lorena Bobbitt en Tonya Harding wiens levens zijn verwoest door hoe ze zijn geframed in de media als gekken, sloeries en heksen, waarbij er bitter weinig aandacht was voor wie ze waren (en zijn) als mensen.      

Sinds 2008 staat Spears volledig onder curatele van haar vader Jamie Spears (links, hier in 2003 met de rest van de familie). Hij beheert niet alleen de financiële zaken van zijn dochter, maar lijkt ook grotendeels de controle over haar dagelijks leven, haar gezondheid en haar contacten te hebben overgenomen. Zelfs in aanmerking genomen dat Britney, zeker in haar manische perioden, wel wat hulp kan gebruiken, is de mate waarin in hij haar leven extreem te noemen.  

#FreeBritney

Haar fans zijn al een tijdje geleden de beweging #FreeBritney gestart en pleiten ervoor dat Britney weer zeggenschap over haar eigen leven krijgt.

In de documentaire doen verschillende mensen een boekje open over de situatie van de zangeres, waaronder een goede vriendin van de familie, een advocaat die werkzaam is in de zaak rondom het curatorschap en een marketingmanager van de platenmaatschappij die oorspronkelijk het imago van Britney heeft bedacht.

Net5 heeft de docu heel snel kunnen aankopen en zendt Framing Britney vanavond om 20:30 uit.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in