Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is kunst in één kleur saai? Absoluut niet!

Spannende expositie met monochrome werken. Kleur is niet weg te denken uit de kunst. Kleur geeft betekenis aan een kunstwerk, roept emotie op, trekt aan of stoot af. Maar wat als kunstwerken in één kleur zijn gemaakt en kleur zelf het onderwerp wordt? Tot en met 20 maart 2022 presenteert het Gorc...

Is kunst in één kleur saai? Absoluut niet!

Spannende expositie met monochrome werken.

Kleur is niet weg te denken uit de kunst. Kleur geeft betekenis aan een kunstwerk, roept emotie op, trekt aan of stoot af. Maar wat als kunstwerken in één kleur zijn gemaakt en kleur zelf het onderwerp wordt?

Tot en met 20 maart 2022 presenteert het Gorcums Museum KleurTonen: een expositie met monochrome werken uit de hedendaagse kunst.

Kleurervaring

De expositie KleurTonen brengt het werk van ruim 70 Nederlandse én buitenlandse kunstenaars bij elkaar. Zij danken hun deelname niet aan een bepaalde stijl of onderwerp, maar aan het monochrome kleurgebruik in hun werk.

Dankzij dit selectiecriterium en het per kleur rangschikken van de werken op zaal, krijgt de bezoeker een unieke ervaring op het gebied van kleur aangeboden.

Primaire en secundaire kleuren

Kunstwerken van o.a. Armando, Bram Bogart, Yves Klein, Nick Ervinck, Hugo Kaagman en Sol LeWitt vormen een opstelling in de primaire kleuren rood, blauw en geel. Met werken van o.a. Thomas Trum, JCJ Vanderheyden, Krijn de Koning, Jan Maarten Voskuil en Guido Geelen worden de secundaire kleuren paars, groen en oranje in beeld gebracht. De variatie in stijl, materiaalgebruik en afmetingen zorgt samen met de afwisseling van de kleuren voor een verrassend geheel.

‘Kleurloos’ zwart en wit

Waar de selectie van primaire en secundaire kleuren tot een kleurexplosie leidt, legt een ruimte met enkel zwarte en witte werken de nadruk op de afwezigheid van kleur. Kunstwerken van o.a. Ad Dekkers, Cees van Rutten en Umberto Mariani tonen hoe vorm en structuur leiden tot een beeld wanneer kleur juist ontbreekt.

Lichtinstallatie

Speciaal voor KleurTonen ontwierp Tamar Frank een ruimtevullende lichtinstallatie. Metershoge lichtbuizen laten een subtiel verloop van warme en koude kleurtonen zien binnen het zichtbare spectrum. Dompel je onder in dit kunstwerk en beleef kleur van dichtbij!

KleurTonen is te zien in het Gorcums Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in