Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Igone de Jongh krijgt prestigieuze prijs

Bijzonder afscheidscadeau na haar laatste voorstelling. Ballerina Igone de Jongh heeft vanavond de gemeentelijke onderscheiding van Amsterdam, de Frans Banninck Cocqpenning, uit handen van burgemeester Femke Halsema gekregen.  Ze ontving de penning na haar allerlaatste voorstelling bij Het Nation...

Igone de Jongh krijgt prestigieuze prijs

Bijzonder afscheidscadeau na haar laatste voorstelling.

Ballerina Igone de Jongh heeft vanavond de gemeentelijke onderscheiding van Amsterdam, de Frans Banninck Cocqpenning, uit handen van burgemeester Femke Halsema gekregen. 

Ze ontving de penning na haar allerlaatste voorstelling bij Het Nationale Ballet.

De onderscheiding kreeg ze vanwege haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans.

 In 1996 begon ze bij Het Nationale Ballet in de laagste rang als adspirant en in 2003 promoveerde ze op vierentwintigjarige leeftijd tot de hoogste rang van eerste soliste.

Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. 

Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’. ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’

Ze bleek een zeer charismatische danseres, al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award.

In 2002 ontving De Jongh de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs.

Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen.

"Ik vertrek in mijn 24ste jaar bij Het Nationale Ballet, het mooiste gezelschap van de wereld," zei Igone eerder over haar beslissing om er te stoppen. " Het voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière."

Waarom De Jongh zo graag onafhankelijk wil zijn: "Mijn motivatie om mijzelf te blijven ontwikkelen als danseres en nog vele mooie rollen te kunnen blijven dansen buiten de context van een klassiek gezelschap heeft er voor gezorgd dat ik deze beslissing heb genomen. Het verlaten van het gezelschap gaat natuurlijk niet gepaard zonder intense emoties. Ik zal veel collega’s - voor en achter de schermen - enorm gaan missen. Dankbaarheid voor alles wat zij voor mij betekend hebben, is een understatement voor wat ik voor ze voel."

Igone is gescheiden van balletdanser Mathieu Gremillet met wie ze een zoon heeft. Een paar weken geleden is ze getrouwd met Thijs Römer.

De laatste voorstelling van Igone trok een rode loper vol met liefhebbers, waaronder prinses Beatrix...

...en natuurlijk haar man Thijs...

...die haar persoonlijk ophaalde van het podium #lief.

Foto's (c) Nouveau, ANP, Nationaal Ballet

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in