Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe Dickens wil je het hebben?

Carols singers en gepofte kastanjes, híer vind je ze. In de aanloop naar de feestdagen kom je onherroepelijk ergens Dickens tegen. De Britse schrijver wordt als geen ander geassocieerd met traditionele kerstsfeer, met dank aan Scrooge, zijn bezoekers uit het verleden, heden en de toekomst en zijn...

Hoe Dickens wil je het hebben?

Carols singers en gepofte kastanjes, híer vind je ze.

In de aanloop naar de feestdagen kom je onherroepelijk ergens Dickens tegen. De Britse schrijver wordt als geen ander geassocieerd met traditionele kerstsfeer, met dank aan Scrooge, zijn bezoekers uit het verleden, heden en de toekomst en zijn happy end.

De manier waarop Dickens in verschillende verhalen kerstrituelen omschreef, heeft grote invloed gehad op hoe het nog altijd wordt gevierd: met dierbaren en (veel) lekker eten. In Nederland zijn de komende tijd diverse Dickens festivals, verspreid over het hele land.  

Winterle

Zodra je de grote poort met poortwachters doorstapt, sta je op 7 en 8 december middenin de wereld van Dickens van 150 jaar terug. Op de straten en pleinen van Winterle kun je zomaar David Copperfield tegenkomen en loop je de bende van Fagin tegen het lijf. Maar ook: bedelaars, kwakzalvers, vrouwen die demonstreren voor stemrecht, dames van lichte zeden en spelende kinderen. Muziek, lekkere hapjes, zelfs Scrooge zou er goedgehumeurd van raken.  

Deventer

Op 14 en 15 december wordt in Deventer weer het Dickens Festival gehouden in het fraaie Bergkwartier. Er lopen meer dan 950 (!) personages uit de boeken van de beroemde schrijver rond, zoals Oliver Twist, Scrooge, Marley en Mr. Pickwick. Verder de geur van punch, gepofte aardappels en kastanjes en er is een kerstmarkt op het grote plein. Elk jaar weer overweldigend mooi en verzorgd, alsof je even de 19de eeuw binnenstapt. Daar moet je soms wel even op wachten, er is vaak een rij. 

Drunen

Voor wie Deventer te druk vindt: ook Drunen houdt op 14 en 15 december een grootse kerstmarkt in Dickensstijl. Je treft er koren en andere muziekgezelschappen, Dickenskarakters aan en in het unieke Dickensstraatje naast het oude gemeentehuis voerden toneelspelers als mopperende wasvrouwen, stelende straatschoffies en ondeugende schoorsteenvegers acts op. Kleiner, maar intiem en prachtig: Dickens By Night.

Lemmer

Het Lemster Dickens Festijn 2019 wordt op zaterdag 14 en zondag 15 december gehouden. Tijdens dit historische spektakel figureert het oude centrum van Lemmer als een levendig podium voor een groots straattheater. Niet alleen zijn er Dickensiaanse taferelen, maar ook straten waar de historie van Lemmer tot leven komt én er is een winterfair.

Bronkhorst

Klein maar fijn Dickens-event in Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland dat volledig opgetrokken lijkt te zijn uit historische panden. Je vindt er op 15 en 16 december toneel- en theatergezelschappen, er zijn midwinterhoornblazers, vuurkorven en traditionele lekkernijen en er rijdt een huifkar van de parkeerplaats buiten het stadje naar het Dickensgebeuren.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in