Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hierom zijn Thelma & Louise al 30 jaar iconen

Een film over sisterhood en kiezen voor jezelf! Toen Thelma & Louise in 1991 in première ging, waren de verwachtingen laaggespannen. Het publiek zou niet naar de bioscoop komen voor een film met vrouwen in de hoofdrol, zo redeneerde de voornamelijk mannelijke marketingmachine van de filmmaatschap...

Hierom zijn Thelma & Louise al 30 jaar iconen

Een film over sisterhood en kiezen voor jezelf!

Toen Thelma & Louise in 1991 in première ging, waren de verwachtingen laaggespannen. Het publiek zou niet naar de bioscoop komen voor een film met vrouwen in de hoofdrol, zo redeneerde de voornamelijk mannelijke marketingmachine van de filmmaatschappij.

Het bleek een verkeerde inschatting, want het publiek kwam in drommen. Met name vrouwen voelden zich aangesproken door deze nieuwe kijk op de klassieke Amerikaanse roadtrip met Geena Davis en Susan Sarandon.

Geena en Susan in 2021, bij het 30-jarig jubileum van Thelma & Louise

Veel mannen voelden zich beledigd omdat de mannen in de film er niet best afkwamen. "Als je je bedreigd voelt door deze film, identificeer je echt met de verkeerde persoon," zegt Geena daarover. Vrouwen gingen er soms wel vijf keer heen, omdat er eindelijk een film was met een stel bad-ass vrouwen als protagonisten, die zelf de touwtjes in handen namen.

Thelma & Louise gaat over twee vriendinnen die een weekendje naar een vishut willen, om even een break te kunnen nemen van hun vrij troosteloze en saaie leven. Thelma (Davis) is een niet al te snuggere huisvrouw die geen enkel respect krijgt van haar man, Louise (Sarandon) een cynische serveerster.

Het uitje krijgt een andere wending als Louise Thelma's aanrander doodschiet ('When a woman is crying and screaming like that, she isn’t having any fun', zegt ze, een zin waarin duidelijk eigen ervaringen doorklinken) en het van kwaad tot erger gaat.

Een piepjonge Brad Pitt jat Louise's spaargeld, Thelma overvalt een winkel en het duo slaat op de vlucht voor alles en iedereen wat hen kort wil houden.

Ze rijden door met de FBI op de hielen, waarbij ze een tankwagen in de fik schieten omdat de chauffeur obscene gebaren naar hen maakt...

...en scheuren door tot het beroemde 'ride or die' moment.

Zowel Davis als Sarandon kregen een Oscarnominatie voor Best Actrice, Ridley Scott kreeg een nominatie voor Beste Regie en Thelma & Louise is de geschiedenisboeken ingegaan als een ijkpunt in de geschiedenis van de feministische film.

Het was een baanbrekende film omdat er niets werd verdoezeld van de ervaringen waar de meeste vrouwen in het dagelijks leven mee te maken hebben en het verhaal vrouwen liet zien die van zich afbeten: het was de start van Rebel Girl Power.

"De reactie van vrouwen was zo krachtig, ik had nog nooit zoiets meegemaakt," zegt Geena. "Ik besefte hoe klein de kans was dat vrouwen een bioscoop uitliepen met het gevoel dat ze empowered waren door het vrouwelijke hoofdpersonage." Dertig jaar na dato: dankjewel, Thelma & Louise.

Mocht je zin hebben gekregen om de film nog eens te zien, je kunt 'm streamen op Pathé Thuis en Videoland.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in