Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het sprookjesachtige Alexanderpaleis gaat weer open

Binnenkijken in het laatste keizerlijke thuis van de Romanovs. Het Alexander Paleis in St Petersburg is drie jaar dicht geweest voor een renovatie van 27,7 miljoen euro en gaat volgend jaar zomer weer open voor het publiek. Het was de laatste plek waar tsaar Nicholas II woonde voor zowel hij als ...

Het sprookjesachtige Alexanderpaleis gaat weer open

Binnenkijken in het laatste keizerlijke thuis van de Romanovs.

Het Alexander Paleis in St Petersburg is drie jaar dicht geweest voor een renovatie van 27,7 miljoen euro en gaat volgend jaar zomer weer open voor het publiek.

Het was de laatste plek waar tsaar Nicholas II woonde voor zowel hij als zijn gezin werden vermoord door de Bolsjewieken.

Het paleis is eind 18de eeuw gebouwd en staat bekend als een van de mooiste werken van Italiaanse architect Giacomo Quarenghi. Onder andere de vloeren, tapijten en gobelins zijn gerestaureerd en het paleis wordt weer in stijl ingericht. 

De eerste vertrekken die weer te bezichtigen zijn zullen de suites van de tsaar en tsarina zijn (dit was de keizerlijke slaapkamer)...

...inclusief het Mauve Boudoir...

... de favoriete ruimte van tsarina Alexandra.

Voor de Romanovs was het Alexanderpaleis een bijzondere plek, omdat het was gebouwd om daadwerkelijk te wonen. Hier waren ze onder elkaar, voor zover daar sprake van kan zijn met een grote hofhouding.

Het is ondanks het formaat een wat intiemer gebouw dan de andere paleizen. Wonder boven wonder is het niet verwoest in WOII, wat je na de renovatie ziet, is het herstel van hoe het was in de 18de en 19de eeuw. Dit is de Portrettenzaal.

En dit is de Esdoornzaal, waar onder andere een complete palm in groeide. Als alles volgens planning gaat, zal het paleis vanaf juni 2020 weer toegankelijk zijn voor het publiek.  

Foto's (c) ANP, AlexanderPalace.org

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in