Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Herontdekt: het prachtige werk van Alida Pott

Nu te zien in het Groninger Museum. Het zijn landschappen en portretten waarbij je denkt: waarom ken ik dit nog niet? Die prachtige kleuren, die sterke lijnen! Alida Pott - Blauwborgje Je kent ze niet omdat ze van een vrouw zijn wier werk verstopt en vergeten was, tot nu.  (c) Beeldbank Groningen...

Herontdekt: het prachtige werk van Alida Pott

Nu te zien in het Groninger Museum.

Het zijn landschappen en portretten waarbij je denkt: waarom ken ik dit nog niet? Die prachtige kleuren, die sterke lijnen!

Alida Pott - Blauwborgje

Je kent ze niet omdat ze van een vrouw zijn wier werk verstopt en vergeten was, tot nu. 

(c) Beeldbank Groningen

Alida Pott (1888-1931) was het ‘eerste dameslid’ van De Ploeg, een revolutionaire groep Groningse kunstenaars. Als lid van het eerste uur van het collectief vervulde ze er vanaf 1918 enkele bestuursfuncties.

Alida Pott - Meisje met rood lang haar en groene strik

Stilistisch ging Alida Pott binnen De Ploeg haar eigen weg. Ze liet de moderne tendensen in haar werk toe, nog voordat anderen het expressionisme of constructivisme hadden ontdekt.

Alida Pott - Boomgaard Blauwborgje, Groninger Museum, langdurig bruikleen collectie Stichting De Ploeg

Hier ontmoette ze ook Ploeglid George Martens, met wie ze in 1922 trouwde. Na de geboorte van hun twee kinderen werd ze minder actief in de kunstkring.

Haar vroegtijdige overlijden - Alida was nog maar 42 toen ze stierf - maakte een einde aan een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap. Haar man borg haar werk op, belangstellenden wimpelde hij af uit jaloezie dan wel rouw - niemand die het weet. 

Alida Pott, portret van een jonge vrouw 1921, Groninger Museum

Ze liet een betrekkelijk klein, maar sprankelend oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. Alida Pott & De Ploeg laat aan de hand van een dertigtal werken de expressiviteit en eigenzinnigheid zien die zo kenmerkend zijn voor haar stijl.

Alida Potts werk is te zien in het Groninger Museum t/m 31 oktober. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in