Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

HER Filmfestival zet de rechten van vrouwen centraal

Mooie verhalen over krachtige vrouwen en sisterhood! Vrouwenrechten staan onder druk en geweld tegen vrouwen blijft hoog, mede als gevolg van gezondheids-, klimaat- en humanitaire crises. Met de recente gebeurtenissen in Iran, de zorgelijke ontwikkelingen rondom abortusrechten in de VS en de MeTo...

HER Filmfestival zet de rechten van vrouwen centraal

Mooie verhalen over krachtige vrouwen en sisterhood!

Vrouwenrechten staan onder druk en geweld tegen vrouwen blijft hoog, mede als gevolg van gezondheids-, klimaat- en humanitaire crises. Met de recente gebeurtenissen in Iran, de zorgelijke ontwikkelingen rondom abortusrechten in de VS en de MeToo bewegingen ook in eigen land is het thema in 2022 nog altijd zeer actueel.

HER Film Festival is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi en filmplatform Cinetree, om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen. HER staat voor Health, Empowerment and Rights: thema’s waar vrouwen wereldwijd nog altijd voor moeten vechten. Van 14 tot en met 23 oktober bekijk je online gratis films en documentaires die het verhaal vertellen van vrouwen wereldwijd.

'Vrouwenrechten worden wereldwijd nog steeds geschonden'

Hanna Verboom, actrice en oprichter van filmplatform Cinetree: “Ondanks veel goede ontwikkelingen werd dit jaar helaas ook duidelijk dat vrouwenrechten wereldwijd nog steeds geschonden worden. In Amerika waar het gesprek rondom abortus centraal stond, in Iran waar de vrouw als inferieur wordt beschouwd en haar mond wordt gesnoerd, maar ook in Nederland, waar #MeToo de spotlight richtte op de vele verhalen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van machtsmisbruik. 

Tegelijkertijd zien we vrouwen wereldwijd opstaan voor hun rechten, hun stem laten horen en elkaar de hand reiken door samen te werken. Het is daarom ongelofelijk belangrijk dat deze vrouwen een podium krijgen om hun verhaal te vertellen. Dit doen we met HER in de vorm van films en documentaires; verhalen waarin de kracht van vrouwen centraal staat. Daar ben ik ongelofelijk trots op”

Bijzonder filmaanbod

Het programma bestaat dit jaar uit acht films en documentaires, die inspireren en de kracht van vrouwen demonstreren. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik.

Zo toont Writing with Fire (India, 2022) de strijd van vrouwen uit de laagste kaste in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij.

Verder leer je belangrijke iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter kennen en zijn er films uit Sri Lanka en eSwatini in het diverse aanbod te zien.

Sisterhood

Bijzonder is de film Sisterhood van de Nederlandse maker Sophie Dros, waarin zij - geïnspireerd door Simone de Beauvoirs essay De tweede sekse - in gesprek gaat met vier vrouwen en een groep jonge meisjes over wat het anno nu betekent om vrouw te zijn.

De opening van HER Film Festival vindt dit jaar plaats op 14 oktober in Koninklijk Theater Tuschinski. Aansluitend zal een selectie van de HER films ook te zien zijn in vier filmtheaters in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Breda.

HER Film Festival vindt plaats van 14 tot en met 23 oktober 2022.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in