Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hanna Verboom over 'haar' filmfestival in het bos

Een heel bijzonder festival waar je ook vanuit huis bij kunt zijn. In het Amsterdamse Bos kijk je van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september elke dag een film op het grote doek. Het Forest Filmfestival is een idee van filmplatform Cinetree, opgericht door actrice Hanna Verboom. Onder d...

Hanna Verboom over 'haar' filmfestival in het bos

Een heel bijzonder festival waar je ook vanuit huis bij kunt zijn.

In het Amsterdamse Bos kijk je van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september elke dag een film op het grote doek. Het Forest Filmfestival is een idee van filmplatform Cinetree, opgericht door actrice Hanna Verboom.

Onder de sterrenhemel kijk je volgende week in het bos films als Call Me By Your Name, Life of Pi en de nieuwe film Stray. Kaartjes bestel je hier. Niet in de gelegenheid? Dan kun je de films ook gewoon online bekijken, via Cinetree.nl. Maar zo stelt Hanna: film kijken is samen wél leuker.

Vier vragen aan het brein achter de organisatie.

Wat deed je besluiten om in 2014 Cinetree op te richten?

"Als acteur en filmmaker mistte ik een plek waar je online de mooiste films en documentaires kon kijken. Er is zoveel content beschikbaar maar weinig gids-ing, een zogenaamde paradox of choice. Dit was de basis van Cinetree. Elke maand maken we met experts en liefhebbers een selectie van de mooiste films en documentaires, verhalen die langer bijblijven dan dat ze duren. Elke film of documentaire wordt persoonlijk ingeleid door diegene die het geselecteerd heeft, dit zijn filmmakers, acteur, journalisten en schrijvers. Daarnaast lichten we elke maand relevante thema's uit door films te programmeren die bij dat onderwerp passen. Met artikelen originals en filmclub-avonden gaan we dieper in op deze belangrijke thema's. Films en docu's zijn vaak een hele fijne en toegankelijke manier om je in een onderwerp te verdiepen."

Life of Pi verdient het om gezien te worden op het witte doek

Wat heb jij het meest gemist aan in groepsverband film kijken?

"Uiteindelijk is samen films kijken toch het allerleukste. We zijn inmiddels veel meer dan een online filmplatform, zo organiseren we elk jaar unieke film events met inhoudelijke sprekers en een aanvullend programma. Ook organiseren we meerdere festivals zoals HER (over de kracht van vrouwen wereldwijd) en dus het Forest Film Festival onder de sterren in het Amsterdamse bos. We zijn dol op openlucht filmervaringen."

Elke avond van het Forest Filmfestival heeft een thema - ben je thuis ook een themakijker?

"Jazeker. Ik geloof echt in 'Healthy content'. Net als voeding worden we ons er steeds bewuster van dat we kijken wel degelijk invloed op ons heeft. Bij kinderen zie je dat in het bijzonder. Sommige vormen van content kunnen extreem verslavend zijn, grote streamingdiensten spelen hier handig op in. Met Cinetree hebben we een ander doel, we willen mensen juist 'healthy content' bieden en dat betekent dat we films en docu's uitkiezen die aansluiten bij relevante thema's die spelen in onze maatschappij. Klimaat, de kracht van vrouwen, de psyche etc. We merken dat dit heel goed werkt en een avondje Cinetree toch voor veel mensen anders voelt dan een avond binge watchen."

Stray, perfect voor hondenbaasjes

Met wie kijk jij zelf het liefst films?

"Op dit moment? Dikkertje Dap met mijn dochtertje van twee. Ik denk dat we deze film nu al zo'n 63 keer samen gekeken hebben. Er zijn weinig films die echt heel leuk en leerzaam voor kids zijn, dat is soms lang zoeken op de huidige streaming platforms. Zoals je begrijpt liggen de ideeën voor Cinetree Kids al op de planken."

Beeld: Nine IJff

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in