Halina Reijn wint belangrijke filmprijs

Door Ella Vermeulen
Halina Reijn wint belangrijke filmprijs

Het is een leuke start voor haar carrière als regisseur!

Instinct, de debuutfilm van Halina Reijn, heeft op het Locarno International Film Festival de Variety Piazza Grande Award gewonnen. Deze prijs wordt tijdens het festival toegekend door een jury van Amerikaanse filmcritici aan de beste film binnen het Piazza Grande programma. Variety is hét vakblad binnen de entertainmentindustrie.

Halina Reijn wint belangrijke filmprijs

Daarnaast is Instinct ook nog bekroond met een prestigieuze Special Mention in de debuutcompetitie. 

Halina Reijn wint belangrijke filmprijs
Halina Reijn: 'Carice en ik zaten samen te lunchen en de toekomst van ons bedrijf Man Up te bespreken, nog uithijgend van alle indrukken en ervaringen die we in Locarno hebben opgedaan, toen de directrice van het festival belde met het nieuws. We waren allebei compleet overdonderd en daardoor geëmotioneerd. We vlogen letterlijk in elkaars armen en hebben even een traan weggepinkt. We zijn intens dankbaar en vol vreugde dat zoveel mensen onze kwetsbare, intieme film wereldwijd omarmen. Variety is voor ons een instituut waar we vol eerbied en bewondering naar kijken. We kunnen nauwelijks geloven dat zij ons deze prijs hebben toegekend. Dat we daarnaast ook nog eens zijn bekroond met een speciale vermelding in de debuutcompetitie, is meer dan we hadden durven dromen.' 
Halina Reijn wint belangrijke filmprijs

Deze week werd bekend dat Instinct medio september in Noord-Amerika in première gaat op het Toronto International Film Festival als onderdeel van het Contemporary World Cinema programma. Dat is gewijd is aan de beste films van over de hele wereld met een focus op niet-Engelstalige arthousefilms. Op 27 september opent de film het Nederlands Film Festival. We hebben zomaar het idee dat Halina maar beter alvast wat rode-loper-couture kan gaan regelen en speeches kan gaan voorbereiden.

Halina Reijn wint belangrijke filmprijs
Carice van Houten (Game of Thrones) speelt in Instinct de ervaren psychologe Nicoline, die aan een nieuwe baan bij een TBS-kliniek begint. Daar ontmoet ze Idris, gespeeld door Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin), een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan.

Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Halina Reijn wint belangrijke filmprijs

   Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. De film draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Foto's © ANP, September Films, Topkapi Films

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in