Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Genderneutrale Gouden Kalveren gaan allemaal naar… mannen

Alsof Elise Schaap en Ilse Warringa geen prachtprestaties hebben geleverd!  Het is een primeur, maar niet eentje om trots op te zijn. In de geschiedenis van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen die dit jaar voor de 41ste keer werden uitgereikt, is het nog nooit eerder voorgekomen dat ...

Genderneutrale Gouden Kalveren gaan allemaal naar… mannen

Alsof Elise Schaap en Ilse Warringa geen prachtprestaties hebben geleverd! 

Het is een primeur, maar niet eentje om trots op te zijn. In de geschiedenis van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen die dit jaar voor de 41ste keer werden uitgereikt, is het nog nooit eerder voorgekomen dat geen enkele vrouw in de belangrijkste categorieën met een beeldje naar huis ging.  

Of genderneutrale categorieën nu een vooruitgang zijn? 

Het is het gevolg van de keuze om voortaan bij de uitreiking geen onderscheid meer te maken tussen mannen en vrouwen. Of dit nu vooruitgang is?

Niet dat het de mannen niet gegund is, maar Elise Schaap heeft echt een wereldrol neergezet in Mijn Vader is een Vliegtuig en Ilse Warringa's Luizenmoeder werd een platina film - bizar dat dit niet gehonoreerd is. 

De eerste ‘genderneutrale Kalveren’ gingen naar Fedja van Huêt (zijn vierde) en Yorick van Wageningen (zijn eerste) voor hun respectievelijke hoofd- en bijrol in De Veroordeling. Dit drama over de Deventer Moordzaak werd tevens uitgeroepen tot ‘beste film’ en won de prijs voor ‘beste scenario’.

Ook bij de tv-prijzen was het één groot sausage fest alsof er geen vrouw uitstekend werk heeft afgeleverd. Werner Kolf (Commando’s) en Michel Sluysmans (The Spectacular) kregen daar de prijzen, beste dramaserie werd Mocro Maffia.

Op Twitter was er veel kritiek op de nieuwe genderneutrale indeling. 

De prijs van het publiek voor de beste film ging naar Bon Bini: Judeska in da House. Jandino Asporaat nam de prijs zelf in ontvangst en had opeens helemaal geen moeite meer om een coronatoegangsbewijs te laten zien. En dat terwijl hij uit protest hiertegen eerder deze week zijn tournee aflaste: soepele principes, altijd handig! 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in