Aandoenlijke portretten uit 1959 en 1960.
In 1987 vond fotograaf Ernst Lalleman (1965) in een leegstaand pand in Den Haag, tussen het puin en afval, weggestopt in een oude kast, zes doosjes met daarin 234 grootbeeld kleurennegatieven.
Jarenlang koesterde hij deze negatieven met portretten die gemaakt bleken te zijn in de studio Foto Americain in 1959 en 1960.
Iedereen is op z’n best vastgelegd: pas getrouwde koppels, jonge gezinnen met in pakjes gehesen kinderen, vrouwen die gekleed volgens de laatste mode poseren naast feestelijke bloemstukken en zelfs huisdieren. Het zijn foto's om van de smelten, zo mooi (en zo weemoed-opwekkend).
Samen vormen ze een getuigenis van het Den Haag tijdens de wederopbouw. Decennia na zijn vondst besloot Lalleman alle negatieven te digitaliseren en is hij een zoektocht begonnen naar de geportretteerden.
Inmiddels zijn er 48 geïdentificeerd. In de tentoonstelling 'Foto Americain – Wie zijn wij' toont Lalleman de volledige verzameling portretten, evenals eigen werk dat zich verhoudt tot zijn gevonden schat, om zo een bewaarde geschiedenis opnieuw tot leven te wekken.
Te zien in het Fotomuseum Den Haag tot en met 22 april 2022
Foto's (c) Ernst Lalleman / Foto Americain
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in